Moj prvi soparnik
- Euklid
- old school
- Posts: 15047
- Joined: 04 Jun 2012, 18:13
- Location: una ballata del mare salato
Za ovo sam jelo prvi put čuo na trkelju od unde i zeca koji ga stalno nešto spominju
pa sam proguglao o čemu se radi i dopalo mi se.
Pa, eto: moj 1. soparnik
Sastojbine:
1. blitva
2. glatko brašno
3. luk
4. maslinovo uje
5. sol
6. češnjak
Receptura:
1. blitvu dobro oprati i ostaviti da se ocijedi i osuši
2. narezati je na sitno te posuti solju, začinima po želji i maslinovim ujem te dobro izmješati
3. od brašna, vode, ulja i soli zamiješati tijesto i staviti ga da odmori 20 minuta
4. tijesto prepoloviti i tanko razvaljati jednu polovicu te je položiti na nauljeni protvan
zatim istresti i rasporediti blitvu te razvaljanom drugom polovicom sve prekriti i spojiti rubove da se blitva dobro zadihta. Vilicom napraviti rupice na površini tijesta i staviti u rol na 180.
(ovdje nemam fotke jer su mi ruke bile zasrane od tijesta a na šta je ličila kuhinja bolje je ne spominjati)
5. Izvaditi protvan nakon pola sata i površinu premazati maslinovim uljem u kojem se paca nasjeckani češnjak
(ako neko bude komentirao kako sam spojio rubove zabilježit ću ga u crnu tekicu)
6. Voila
Već imam ideje za neke inovacije, kao npr. ubaciti malo špeka, gljiva, špinata itd.
pa sam proguglao o čemu se radi i dopalo mi se.
Pa, eto: moj 1. soparnik
Sastojbine:
1. blitva
2. glatko brašno
3. luk
4. maslinovo uje
5. sol
6. češnjak
Receptura:
1. blitvu dobro oprati i ostaviti da se ocijedi i osuši
2. narezati je na sitno te posuti solju, začinima po želji i maslinovim ujem te dobro izmješati
3. od brašna, vode, ulja i soli zamiješati tijesto i staviti ga da odmori 20 minuta
4. tijesto prepoloviti i tanko razvaljati jednu polovicu te je položiti na nauljeni protvan
zatim istresti i rasporediti blitvu te razvaljanom drugom polovicom sve prekriti i spojiti rubove da se blitva dobro zadihta. Vilicom napraviti rupice na površini tijesta i staviti u rol na 180.
(ovdje nemam fotke jer su mi ruke bile zasrane od tijesta a na šta je ličila kuhinja bolje je ne spominjati)
5. Izvaditi protvan nakon pola sata i površinu premazati maslinovim uljem u kojem se paca nasjeckani češnjak
(ako neko bude komentirao kako sam spojio rubove zabilježit ću ga u crnu tekicu)
6. Voila
Već imam ideje za neke inovacije, kao npr. ubaciti malo špeka, gljiva, špinata itd.
'if you fall, i'll be there' (floor)
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Bravo, care!
Sad će vikend, vrijeme je da odemo na pivu pa da ti odam tajnu za turopoljski soparnik.
BTW, svaki dan provjeravam, ali te proklete šljivovače nikako da niknu.
OK, OK, evo tajne za sve ostale trkeljaše: brko je to dobro sfrko, ali fila može biti i drukčija: u turopoljski soparnik ide mlasda kopriva i partizanski luk u omjeru fifti-fifti.
Aj dođi, pešo, pa ćemo brat partizanski luk. Kaj veliš?
Sad će vikend, vrijeme je da odemo na pivu pa da ti odam tajnu za turopoljski soparnik.
BTW, svaki dan provjeravam, ali te proklete šljivovače nikako da niknu.
OK, OK, evo tajne za sve ostale trkeljaše: brko je to dobro sfrko, ali fila može biti i drukčija: u turopoljski soparnik ide mlasda kopriva i partizanski luk u omjeru fifti-fifti.
Aj dođi, pešo, pa ćemo brat partizanski luk. Kaj veliš?
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
E, da.
Ovo kaj je Brko napisal o začinima po želji, pišite v rit.
U soparniku ne treba nikakvih drugih začina osim maslinjaka i češnjaka.
Kad premazujete tijesto, nemojte iz ulja hititi češnjak, češnjak ide na tijesto skupa s uljem, a najslađi je kad lagano posmeđi (požuti).
Ovo kaj je Brko napisal o začinima po želji, pišite v rit.
U soparniku ne treba nikakvih drugih začina osim maslinjaka i češnjaka.
Kad premazujete tijesto, nemojte iz ulja hititi češnjak, češnjak ide na tijesto skupa s uljem, a najslađi je kad lagano posmeđi (požuti).
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Prošli tjedan su mi koprive tek počele nicati, ovaj vikend bi mogle biti taman za branje. A planirala sam i branje srijemuša. A soparnik, ko soparnik, nije to loše i kupim ga i napravim s vremena na vrijeme, ipak, nije ni sluga dobroj piti zeljanici (s koprivama, naravno).judolino » wrote: OK, OK, evo tajne za sve ostale trkeljaše: brko je to dobro sfrko, ali fila može biti i drukčija: u turopoljski soparnik ide mlasda kopriva i partizanski luk u omjeru fifti-fifti.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- Euklid
- old school
- Posts: 15047
- Joined: 04 Jun 2012, 18:13
- Location: una ballata del mare salato
Imam 1. pricest ovaj vikend pa ne mogu.judolino wrote:Bravo, care!
Sad će vikend, vrijeme je da odemo na pivu pa da ti odam tajnu za turopoljski soparnik.
BTW, svaki dan provjeravam, ali te proklete šljivovače nikako da niknu.
OK, OK, evo tajne za sve ostale trkeljaše: brko je to dobro sfrko, ali fila može biti i drukčija: u turopoljski soparnik ide mlasda kopriva i partizanski luk u omjeru fifti-fifti.
Aj dođi, pešo, pa ćemo brat partizanski luk. Kaj veliš?
A za luk znam gdje je cijelo jedno polje.
Al kad dodju sljive obavezno me zovi.
'if you fall, i'll be there' (floor)
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Treba probat filu od špeka, poriluka i vrhnja.
Ili karameliziranog luka i temeljito zdinstanih gljiva.
Ili karameliziranog luka i temeljito zdinstanih gljiva.
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
To stavljam u prhko tijesto. I zovem ga quiche.judolino » wrote:Treba probat filu od špeka, poriluka i vrhnja.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- Pješčana
- Posts: 8262
- Joined: 17 Sep 2011, 22:52
- Location: Hrvaška
- Contact:
moram priznati da dosad nisam znala što je soparnik. čula sam za njega, znam da je neki soparnik zaštićeno ime, ali eto..super izgleda i valjalo bi to i probati!
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Euklid
- old school
- Posts: 15047
- Joined: 04 Jun 2012, 18:13
- Location: una ballata del mare salato
jedan pišem... dva pamtim...Bara huda » wrote:Impresionirana sam postupkom, rezultatom i rubovima. Sve izgleda ganz gut.
Samo nastavi eksperimentirati raznovrsnim nadjevima.
'if you fall, i'll be there' (floor)
- Euklid
- old school
- Posts: 15047
- Joined: 04 Jun 2012, 18:13
- Location: una ballata del mare salato
ja obožavam blitvu i ovo mi je baš dobro legloPješčana » wrote:moram priznati da dosad nisam znala što je soparnik. čula sam za njega, znam da je neki soparnik zaštićeno ime, ali eto..super izgleda i valjalo bi to i probati!
'if you fall, i'll be there' (floor)
- karambol
- Posts: 8110
- Joined: 09 Jan 2012, 12:55
hm...soparnik...zvuči kao dio dimnjaka ili neka rajngla u kojoj se pari povrće...ili dio kosilice...Pješčana » wrote:moram priznati da dosad nisam znala što je soparnik. čula sam za njega, znam da je neki soparnik zaštićeno ime, ali eto..super izgleda i valjalo bi to i probati!
Ja cijeli život sanjam kako odlazim uz rijeku starim parobrodom koji vozi sol
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
I da nosim jednu davnu nikad prežaljenu ljubav tanku, dugačku cigaru i par mamuza od zlata...
- Beau
- Posts: 7172
- Joined: 28 Sep 2011, 10:43
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Nisam ljubitelj masnog tijesta, a lisnato mi je najgore. Zato imam najbolju liniju među vršnjacima u selu.Margarita » wrote: To stavljam u prhko tijesto. I zovem ga quiche.
Aha, eto vam!
Eme, blitva ti je očito bila prevlažna.
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
- Posts: 5424
- Joined: 18 Sep 2011, 11:56
- Location: Na raskršću, upravo krećem u svim smjerovima.
Emericzy, piši u tekicu: blitva za soparnik nije Justina.judolino » wrote: Eme, blitva ti je očito bila prevlažna.
- Emericzy
- Posts: 3983
- Joined: 20 Sep 2011, 19:00
Pa ništa joj nisam radio. Ipak je to biljka. Imam nekakvog obzira.ElliQuinn » wrote:
Emericzy, piši u tekicu: blitva za soparnik nije Justina.
- Margarita
- Posts: 4076
- Joined: 20 Sep 2011, 21:52
Prhko nije lisnato. A masno je onoliko koliko staviš maslaca u njega.judolino » wrote: Nisam ljubitelj masnog tijesta, a lisnato mi je najgore. Zato imam najbolju liniju među vršnjacima u selu.
Aha, eto vam!
Eme, blitva ti je očito bila prevlažna.
To je problem sa soparnikom. Ako staviš tanko tijesto moraš staviti malo blitve da ne bude gnjecavo i praznoblitvasto. Ali ti onda treba protvan po osobi ako se mislite najesti. Ako staviš deblje tijesto ispadne tvrdo. Zato mi je bolja zeljanica jer ima tanko tijesto ali zarolano pa ga ipak ima, a ne da ispadne kao da jedeš samo blitvu na lešo ili đon.Emericzy » wrote:Jednom probao i očajno mi je ispao. Blitva božanstvena, ali tijesto katastrofa, izvana tvrdo kao džon, iznutra gnjecavo.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- judolino
- Swine Who Must Be Obeyed
- Posts: 6223
- Joined: 25 Sep 2011, 09:03
Kurac, rekla mi je Leteća da je soparnik zaštićen.
Prema tome, radil sam turopoljsku preklapaču...
Prema tome, radil sam turopoljsku preklapaču...
- Leteća
- babin nakurnjak
- Posts: 2552
- Joined: 26 Sep 2011, 13:25
- Location: Welt am Draht
Moja dijagnoza je predebelo tijesto. Kada je napravljeno kako treba uopće ne percipiraš da ima unutarnju i vanjsku stranu.Emericzy » wrote:Jednom probao i očajno mi je ispao. Blitva božanstvena, ali tijesto katastrofa, izvana tvrdo kao džon, iznutra gnjecavo.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!