Češnjak
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Njegovo visočanstvo češnjak je na visokoj poziciji u mojoj kuhinji.Sirov. Kuhan. U ribi, mesu, zelenjavi, suhomesnatom...
Nema di ga nema..
Slično je i s čilijem ali i čili zaslužuje svoj topik.
Jedete li češnjak ikako? Bar u terapeutske svrhe?
Nema di ga nema..
Slično je i s čilijem ali i čili zaslužuje svoj topik.
Jedete li češnjak ikako? Bar u terapeutske svrhe?
Last edited by Donna Sole on 06 Mar 2017, 22:06, edited 1 time in total.
kurvanjski avatar, a
- Stitch
- Head Honcho
- Posts: 16389
- Joined: 17 Sep 2011, 23:06
- Has thanked: 42 times
- Been thanked: 31 times
- Gender:
- Contact:
Obožavam češnjak.
Jedem ga kad god ga ima u kući, sa svim i svačim. Žena mi katkad zbog toga prigovara. Kao, smeta joj, pogotovo kad legnemo. A ja ga samo navečer i jedem, jer tada ne idem među ljude.
Jedem ga kad god ga ima u kući, sa svim i svačim. Žena mi katkad zbog toga prigovara. Kao, smeta joj, pogotovo kad legnemo. A ja ga samo navečer i jedem, jer tada ne idem među ljude.
Potpisi su za budale.
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
E, taj miris..Nego, ja kad ga jedem , a to je jako često, pijem sok od đumbira i limuna, skraćeno limunadu s đumbirom, a kad ima svježe mente u vrtu, onda dodam i te listiće. Prilično je učinkovito.
Nastojat ću stavit neke zdrave recepte gdje je češnjak glavni junak.
Nastojat ću stavit neke zdrave recepte gdje je češnjak glavni junak.
kurvanjski avatar, a
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Svi su recepti s češnjakom zdravi, a ako baš i nisu zdravi, onda su ukusni.
Meni je nažalost, čini se, češnjak počeo smetati u sirovu stanju, recimo, kao dodatak salati od mahuna. Kao kuhani dodatak jelima, prolazi bez greške. Tješim se stalno da to nije to, da me želudac zabolio zbog uzrujavanja, ali s obzirom na to da me puno toga baš i ne uzrujava, a nakon salate od mahuna redovito me boli želudac, bojim se da se zavaravam.
A ono sranje u prahu, to je blijeda ideja češnjaka.
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
To u prahu je ništa.
No, ako ti češnjak smeta , postoji blažena soda bikarbona. Samo popiješ vode sa sodom i prođe ko rukom odneseno. I onda sutra opet po češnjaku.
No, ako ti češnjak smeta , postoji blažena soda bikarbona. Samo popiješ vode sa sodom i prođe ko rukom odneseno. I onda sutra opet po češnjaku.
kurvanjski avatar, a
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Ukiseljeni češnjak
POtrebno:
5-6-7 glavica češnjaka, do 500g ukupno
2dl octa (jabučni, vinski, obični)
2 žl soli,
1 žl papra u zrnu,
par listova lovora ( i/ili grančica ružmarina)
kora neprskanog limuna
po želji čili paprika
3dl vode
Češnjak oguljen obariti (blanširati ) koji minut,
U loncu skuhati sve sastojke osim češnjaka.Pustiti da kuha nekoliko minuta i dodati procijeđen blanširani češnjak i zajedno
kuhati još 3-4 minute. Tako vruće uliti u sterilne staklenke. Zatvoriti što čvršće, ter zamotati u deku i tako hladiti dok se ne ohladi.
Nakon nekoliko dana spremno je za konzumaciju. Tako zatvorene mogu duo stajati, a načete se drže u frižideru do mjesec dana.
Odlično ide s pečenjima i suhomesnatim, ( kao kiseli krastavac)
POtrebno:
5-6-7 glavica češnjaka, do 500g ukupno
2dl octa (jabučni, vinski, obični)
2 žl soli,
1 žl papra u zrnu,
par listova lovora ( i/ili grančica ružmarina)
kora neprskanog limuna
po želji čili paprika
3dl vode
Češnjak oguljen obariti (blanširati ) koji minut,
U loncu skuhati sve sastojke osim češnjaka.Pustiti da kuha nekoliko minuta i dodati procijeđen blanširani češnjak i zajedno
kuhati još 3-4 minute. Tako vruće uliti u sterilne staklenke. Zatvoriti što čvršće, ter zamotati u deku i tako hladiti dok se ne ohladi.
Nakon nekoliko dana spremno je za konzumaciju. Tako zatvorene mogu duo stajati, a načete se drže u frižideru do mjesec dana.
Odlično ide s pečenjima i suhomesnatim, ( kao kiseli krastavac)
kurvanjski avatar, a
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Češnjak u medu
Dvije glavice češnjaka očistiti i nasjeckati.U staklenci politi medom ( da prekrije češnjak a može i više.
Jede se jedna žlica dnevno ko preventiva od prehlada i gripe. Po želji se može naribati i đumbir.
Vele da je natašte još učinkovitiji.
Dvije glavice češnjaka očistiti i nasjeckati.U staklenci politi medom ( da prekrije češnjak a može i više.
Jede se jedna žlica dnevno ko preventiva od prehlada i gripe. Po želji se može naribati i đumbir.
Vele da je natašte još učinkovitiji.
kurvanjski avatar, a
- X-Plosiv
- Posts: 59
- Joined: 06 Mar 2017, 07:25
- Location: Pula
Ja i draga smo počeli u zadnih godinu dana ubacivati u hranu češnjak u tubi (kupujemo ga u Italiji, vjerojatno ima i ovdje). Ako te zanima na guglu sam ga našao pod "Gia pasta d'aglio". Daje dobar okus i miris.
Ja volim raditi sljedeći recept sa njime (zbog toga sam ga počeo uzimati).
Uzmem pileća prsa, isjeckam na komadiće. U tavu dodam malo ulja i češnjaka iz tube, te onda na to dodam komadiće pilećeg prsa. Kada se to ispeklo, dodam kuhano vrhnje i još malo češnjaka u tubi i pustim još koju minutu. Usput pripremim paštu (moj savjet - tagliatelle). To dvoje zajedno je sasvim zdravo jelo ....sada sam gladan
Ja volim raditi sljedeći recept sa njime (zbog toga sam ga počeo uzimati).
Uzmem pileća prsa, isjeckam na komadiće. U tavu dodam malo ulja i češnjaka iz tube, te onda na to dodam komadiće pilećeg prsa. Kada se to ispeklo, dodam kuhano vrhnje i još malo češnjaka u tubi i pustim još koju minutu. Usput pripremim paštu (moj savjet - tagliatelle). To dvoje zajedno je sasvim zdravo jelo ....sada sam gladan
Brainstorm so much that my head is filled with rainbows.
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Lijepo da se trudiš dragu razveselit kuhinjom. I da koristite češnjak.
Ja sa skeptična prema tubama i konzervansima općenito.
Ja sa skeptična prema tubama i konzervansima općenito.
kurvanjski avatar, a
- X-Plosiv
- Posts: 59
- Joined: 06 Mar 2017, 07:25
- Location: Pula
Ja sam krkan u kuhinji, samo znam pojesti. Dobro, tu i tamo učim
Moram priznati da i njen tast koji provodi pola dana u kuhinji dosta često koristi ovu tubu...prije se uvijek češnjak sjeckao itd. Jedino za što sada koristim pravi češnjak, jest ako ga isjeckam i stavim u maslinov ulje, pa koristim kao dodatak za domaću pizzu.
Moram priznati da i njen tast koji provodi pola dana u kuhinji dosta često koristi ovu tubu...prije se uvijek češnjak sjeckao itd. Jedino za što sada koristim pravi češnjak, jest ako ga isjeckam i stavim u maslinov ulje, pa koristim kao dodatak za domaću pizzu.
Brainstorm so much that my head is filled with rainbows.
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
To je super. I ja volim češnjak u maslinovom ulju na pizzi.
Doduše ja ga volim u ulju po svemu.
Doduše ja ga volim u ulju po svemu.
kurvanjski avatar, a
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Za ovaj ukiseljeni češnjak prvi put čujem, a bome ću ga uskoro prvi put i napraviti.
Pileća prsa odnosno pileći file u mojoj izvedbi izgledaju ovako. Prvo se pofriga file narezan na tanje šnicle, onda se to isprženo nareže na kockice. U međuvremenu se u plitkoj rajnglici s dugačkim repom na ulju lagano preprže češnjak i luk - sitno narezan odnosno nagnječen, kako koji. Pa se na to baci narezana piletina, pospe paprom i karijem, a na kraju polije vrhnjem i na brzinu pusti da se zagrije. Sve se prelije preko pašte, dakako.
Općenito obožavam kombinacije u kojima dolaze češnjak i vrhnje. Nema mi boljega nego špinat, dakako, prthodno skuhan i nasjeckan, kratko prevrnuti na preprženom češnjaku, a onda u to umiješati vrhnje. Mljac.
Pileća prsa odnosno pileći file u mojoj izvedbi izgledaju ovako. Prvo se pofriga file narezan na tanje šnicle, onda se to isprženo nareže na kockice. U međuvremenu se u plitkoj rajnglici s dugačkim repom na ulju lagano preprže češnjak i luk - sitno narezan odnosno nagnječen, kako koji. Pa se na to baci narezana piletina, pospe paprom i karijem, a na kraju polije vrhnjem i na brzinu pusti da se zagrije. Sve se prelije preko pašte, dakako.
Općenito obožavam kombinacije u kojima dolaze češnjak i vrhnje. Nema mi boljega nego špinat, dakako, prthodno skuhan i nasjeckan, kratko prevrnuti na preprženom češnjaku, a onda u to umiješati vrhnje. Mljac.
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Malo domaće tlačenice, češnjak k tome i domaći kruh , dabome
kurvanjski avatar, a
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Da, švargl, prezvuršt ili tlačenica.
To kod nas u Dalmaciji nije popularno, ne radi se pa ni nema ime, ali ja sam obožavatelj pa sam se naučila pravit. Jako mi fino ispadne.
Lovor, papar u zrnu i mljeveni, crvena paprika ljuta i slatka, sol i to je to od začina, a baza su obrazine ,kožice, srce, jezik, nešto mesa al ne mora.
Kuha se dok se sve ne raskuha i dok voda ne ispari. Ostaje toliko da može povezati smjesu pri hlađenju.
Nisam imala crijeva pa sam ju smjestila u plastične boce
ali je ispala super kad se ohladila
kurvanjski avatar, a
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
A slično je, ako hladetinu radiš ko ovo. Ja mislim da je u hladetini bit da ostane što više one juhe koja se pretvori u želatinastu masu, a kuha se od svinjskih nožica , ušiju i repa i povrća. Jede se ta želatinasta masa.
Ovdje se ta juha treba što više ukuhati ali mora ostati taman toliko da poveže ove sitne komadiće u salamu.I ne ide povrće u to.
Ali da vrlo je slično.
Ovdje se ta juha treba što više ukuhati ali mora ostati taman toliko da poveže ove sitne komadiće u salamu.I ne ide povrće u to.
Ali da vrlo je slično.
kurvanjski avatar, a
- Donna Sole
- Posts: 3242
- Joined: 30 Sep 2011, 23:18
- Location: Virgin Valley
- Been thanked: 1 time
Na hrt nešto o češnjaku.
Neka ga ima. Makar i uvozni.
Neka ga ima. Makar i uvozni.
kurvanjski avatar, a
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Morat ću baš pitati u mojoj voćarnici otkuda dobavljaju češnjak. Trenutačno sam na nekom za koji su mi tvrdili da je srijemski.
Ali da, kad sam prvi put vidjela uvoz iz Kine, samo što nisam pala na pod.
- Šabović Adis
- Inventar
- Posts: 5526
- Joined: 22 Aug 2015, 20:45
- Location: Sarajevo
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 6 times
- MmeTipfeler
- Posts: 9913
- Joined: 23 Mar 2012, 21:20
Eto! Jednom i iz Kine da stigne nešto originalno.
I to što kažeš