Zekoslawa » wrote:
Šalu na stranu, Filip je u neku ruku zaista i bio na Vražjem otoku. Jer i tamo je prisutan motiv povratka i tako još neke stvari koje se protežu kroz više romana. No, to bi već bilo za temu o Krleži, jel.
Ja, pa nisam ja to slučajno bubnula, to da je prva.
Isto i počinju, čaaaak. Haj dobro, dvajest godina izbivanja gore-dolje, ko sad broji.

Al tu je taj Krležin idi-mi-dođi-mi sin razmetni...bla-bla; jemaš pravo to je više za temu o Krleži.
Lastan wrote:
Zapravo, gotovo je sva znanost tako derivirana.
Mislim, OK, Darwin je prvi ozbiljno formulirao teoriju evolucije. Mendelova su križanja osnova genetike.
Imaš li pojma koliko se toga nimalo bezvrijednoga otkrilo i napisalo u tom okviru? Pritom bi malo toga – nesumnjivo vrijednog – postojalo bez tog okvira.
A još bi manje toga postojalo da netko nekad nije izmislio pismo. : D
Znanost je nešto drugo, ipak bi bilo nezgodno da svako nanovo otkriva vatru.
Ali znanost i radi nešto drugo, u ovim slučajevima o kojima pišeš, ona tu tumači. Poturanje tuđih radova kao svojih zna bit jako nezgodno, kad/ako se otkrije. Magisterij je išo Đapiću.
(E da, sad me ovo sjetilo...napomenica za Zekoslawu...nemoj Marconija trpat u podnaslov, mislim da su svi, bar svi normalni, priznali Tesli radio, tj. rekli da ga je Marconi njemu drpio.)
[Bokte ja se fakat ne mogu odlučit na kojoj temi pišem.]
Lastan wrote:[quote="[url=
viewtopic.php?p=104141#p104141]Malo sam proučavao odnos autora originala i pisaca fanfica u slučaju duljih serija i, vrlo zanimljivo, ispada da se autori izvornika itekako služe fanficom – preuzimaju dobre ideje, a pogotovo objašnjenja nekih (prividnih?) nelogičnosti u radnji izvornika. Dakle, rijetko je i original posve originalan; vrlo je često riječ o više ili manje grupnom radu.
Uostalom, nemam pojma je li uopće poznato tko je prvi stavio standardnu postavu likova u commediu dell’arte, ali neoriginalnost likova i njihovih odnosa ne umanjuje vrijednost žanra.
Jes, otkad je Heziod zavrišo Teogoniju, a Homer napiso (a morebitno i nije

) Ilijadu i Odiseju, te oni Eshil metnijo drugog glumca, ništa se novo desilo nije. Samo deriviraju. Onaj Sofoklov treći glumac ionako ko peti kotač, čisti višak, daljnje derivate da i ne spominjem.

Luk i voda.
Šalu na stranu, teme se moraju derivirat, previše se

toga kroz povijest pisalo da se ne bi desilo i ponavljanje. Na koncu konca, uvijek imamo one 'svevremenske teme', koje ipak nisu isprazna floskula.
Dozvoljavam i kolaž kao miks više likova u jednom.
Ali...(kao prije spomenuta situacija) kopirati baš cijeli lik i "samo" stvoriti zaplet...a šta da ti kažem, ne mogu se oteti dojmu da to jest manje vrijedno od originala. Ipak na neki način takvi autori paratiziraju na predhodniku.
Hm, oni su moruzgve na raku samcu, ako smijem tako reć.
A ovi drugi, ovi za koje kažeš da preuzimaju ideje...oni paratiziraju na etalonu.
Joj da-Platon. Ideje-ona pećina-umjetnik-bla-bla. E tako i ovo, samo dodaš još jednu stepenicu: autor fanfikšna je kopiraš kopirane kopije.
Majkletiga, skroz mi refleksivna ova tema. Misli mi skaču na sve strane. A morebitno i nisam popila šaku nekih tableta.