Pospremanje kompjutera

Računala, IT, nove tehnologije, gadgeti...
kuki

Post 15 Oct 2011, 21:37

Kako pospremate svoje kompjutere? Kako sortirate fotke, printskrinove, kojekakve bilješkice, knjige, i ostalo? Jesu li vaši kompjuteri uredni? Znate li gdje je što? Imate li na njima puno pizdarija poput spomenutih printskrinova zabavnih momenata na ekranu, tri godine starih prijavnica na nešto i sličnog, ili ih držite očišćene od toga?

I, ako ne brišete nemilice, a ipak zadržavate neki red, KAKO TO POSTIŽETE MOLIM VAS UBIT ĆU SE :mama:

Hvala. :)

kuki

Post 15 Oct 2011, 21:38

E da, još pitanja. Kako vam izgleda desktop? Je li pretrpan svemirom? Držite li fotke gdje stignete ili u jednom folderu koji, po mogućnosti, nije na desktopu? Kako to uspijevate? :D
ZgSash

Post 15 Oct 2011, 21:46

sustavan i vrlo konzistentan okp :)

inače se sve vrlo brzo razjebe
kuki

Post 15 Oct 2011, 21:51

Razjebalo se. Nemam okp. Pospremam. Molim sugestije strukture.
kuki

Post 15 Oct 2011, 21:59

Recimo, imam foldere koji se zovu "desktopddmmyy". U njima bude onoliko stvari koliko stane na desktop. :D
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 15 Oct 2011, 22:03

Za prvu ruku:
1) zabava, podskupine glazba, pokretne slike, igre
2) posao
3) škola
4) osobno
5) moji dokumenti - sve ostalo nerazvrstano (meni su tu i neke slike)
6) slike
7) mapa s instalacijskim programima (zgodno ih je imati u slučaju da internet nije dostupan)
8) mapa za prekrcaj s interneta - nju treba redovito provjetravati i ono što je u njoj razvrstati po ostalim mapama.

Glazbu, pokretne slike i igre možeš dalje prema potrebi grupirati - po žanrovima, po autorima, po albumima.
Posao - odrađeno (podijeljeno po vrstama poslova koje si odradila), u tijeku (ono što sad radiš), traženje posla (životopisi i molbe)
Škola - predavanja u svim oblicima, razvrstana po kolegijima.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 15 Oct 2011, 22:05

E, da. Sve to držim na particiji D. Particiju C prepuštam Windowsima, da se zabave.
Na desktopu imam prečice do sveg tog i k tome prečice do korisnih programa, neovisno koliko ih često koristim.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
bliss

Post 15 Oct 2011, 22:10

Na desktopu držim što manje ikona (par najosnovnijih shortcutova, my computer i recycle bin). Sve dokumente spremam u odgovarajuće foldere (slike, muzika, serije, filmovi, e-knjige, dokumenti, downloads, programi). Svaki folder onda ima podfoldere npr muzika je posložena po žanrovima, u dokumentima su fajlovi isto grupirani u neke smislene cjeline.

Sve što mi je nepotrebno, brišem.

Većinu držim da eksternom disku. Na C ništa ne spremam, D je za sad prazan, filmovi su na E jer sam eksterni malo pretrpala.
kuki

Post 15 Oct 2011, 22:10

Okej, u teoriji, ja to isto imam slično tako. U praksi, gle post iznad tvog. :(
kuki

Post 15 Oct 2011, 22:14

Recimo, problem. Imam folder s knjigama. Okej, imam ih barem četiri. No dobro. Kako da u njemu ikad išta nađem?

Onda napravim podfolder. Onda u nekom trenutku skinem neku novu knjigu koju ne stavim u odgovarajući folder jer mi se sad ne da. Onda je ostavim na desktopu. Onda u nekom trenutku imam krš i kaos.

Meni trebaju post-iti za fajlove, mislim. :(

edit: Dakle, taj sustav sa specijaliziranim podfolderima se meni raspadne, osim ako su podfolderi vezani za periode. Folder po semestru s nekoliko podfoldera za kolegije je radio okej. Folder za printskrinove, folder za sličice već nekakve s neta, pa za sličice već nekakve druge, pa za nekakve treće, e to završi na desktopu.

I iako ovo jamačno izgleda kao da cendram užasno, samo tražim sustav organiziranja koji će mi odgovarati. :D I hvala vam svima unatrag i unaprijed na sugestijama.
Eks

Post 15 Oct 2011, 22:20

Nakon što mi je komp riknuo i odnio ne znam koliko fajlova u smrt (srećom, uglavnom gluposti, a bitno imam sačuvano kojekuda online :facepalm:), bila sam jedno vrijeme oprezna pa sam sve sejvala na d. I lijepo grupirala u foldere.
Onda mi se više nije dalo. Redovno ignoriram onaj čistač desktopa, ne da mi se. Zapravo, mislim da sam kopirala sve na d nedavno, idem provjeriti... Je, jesam, sve bitno. Dobro je.
Ali, nered... naravno, bilo bi čudno da mi na kompu bude red kad sam ionako hrčkovita i u vječitom neredu. :zubo:
Black Sheep

Post 15 Oct 2011, 22:21

kuki » wrote:Kako pospremate svoje kompjutere? Kako sortirate fotke, printskrinove, kojekakve bilješkice, knjige, i ostalo? Jesu li vaši kompjuteri uredni? Znate li gdje je što? Imate li na njima puno pizdarija poput spomenutih printskrinova zabavnih momenata na ekranu, tri godine starih prijavnica na nešto i sličnog, ili ih držite očišćene od toga?
Ja to pospremam na način da mi je sve jako turbo uredno. Točno onako kao i tebi :rofl:
To save some time, let's just assume I'm always right.
kuki

Post 15 Oct 2011, 22:23

ex_anais » wrote:čistač desktopa
On je najgori mogući izum. Inspirirao me na tu praksu trpanja svega s desktopa u jedan folder. Koja je to sreća sad kad pospremam.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 15 Oct 2011, 22:25

kuki » wrote:Kako pospremate svoje kompjutere?
Ko i podrum, jednom godišnje, il rjeđe, al temeljito.
kuki » wrote:Kako sortirate fotke,
S kartice drito u zaseban folder.
kuki » wrote:printskrinove,
Nemam ih.
kuki » wrote:kojekakve bilješkice,
One su posvuda, ne podliježu nikakovoj organizaciji osim da su tu negdje po C-eu. :zubo:
kuki » wrote:knjige,
Mećem jih po policama, neke ispod kreveta, neke u podrum, neke kod roditelja.
kuki » wrote:i ostalo?
Ostalo je...posvuda.
kuki » wrote:Jesu li vaši kompjuteri uredni?
Ne. Niti jedan.
kuki » wrote:Znate li gdje je što?
Uvijek. Ali tako je s većinom stvari, prijatelj je jednom rekao: "posjeduješ nevjerojatan talent za pamćenje gomile nepotrebnih stvari". Ja to shvatih kao komplimenat i moram priznat da je primljen s većom ugodom od 99% istih.
kuki » wrote:Imate li na njima puno pizdarija poput spomenutih printskrinova zabavnih momenata na ekranu, tri godine starih prijavnica na nešto i sličnog, ili ih držite očišćene od toga?
Ništa ja ne bacam. Osim petstoiljadaputa proslijeđenih mejlova u kojima pričaju o sudnjem danu i sličnom.
kuki » wrote:I, ako ne brišete nemilice, a ipak zadržavate neki red, KAKO TO POSTIŽETE MOLIM VAS UBIT ĆU SE :mama:
Zašto želiš red? :misli: Kuki, koji će ti to kuki?
Nered je ugodan, komotan, kreativan dapače. Kaos je majka svega.
kuki wrote:E da, još pitanja. Kako vam izgleda desktop? Je li pretrpan svemirom? Držite li fotke gdje stignete ili u jednom folderu koji, po mogućnosti, nije na desktopu? Kako to uspijevate? :D
Desktop izgleda sasvim fino, fala na pitanju. Svega ima na mom stolu, uskoro ću i Jamnicu stavit. Sličke su, trenutno, u 5 foldera, glede desktop-smještaja.
Ko što rekoh, više je kaos, manje kozmos. :zubo:
Beau

Post 15 Oct 2011, 22:28

Totalni nered s folderima. Jedino mi je desktop čist ko suza. Ne podnosim ikone na njemu. Ikone sakrijem, a sve što klikam imam na dodanom taskbaru.
kuki

Post 15 Oct 2011, 22:31

Selim stvari s jednog kompjutera na drugi i želim si smrt. :D Eto zato hoću red. Zato što imam neke stvari na Linux particiji i neke na Win particiji i neke na eksternom disku, a na eksternom disku sam kao radila bekap pa su na njemu neke s jedne particije i neke s druge particije. I sad moram sve s jedne particije i s druge particije i s eksternog harda (koji također ima dvije particije :D) prebacit na jedan jedini disk. Eto, zato mi treba red. :D
Herp
Nikki Gauda

Post 15 Oct 2011, 22:34

kuki » wrote:Kako pospremate svoje kompjutere? Kako sortirate fotke, printskrinove, kojekakve bilješkice, knjige, i ostalo? Jesu li vaši kompjuteri uredni? Znate li gdje je što? Imate li na njima puno pizdarija poput spomenutih printskrinova zabavnih momenata na ekranu, tri godine starih prijavnica na nešto i sličnog, ili ih držite očišćene od toga?

I, ako ne brišete nemilice, a ipak zadržavate neki red, KAKO TO POSTIŽETE MOLIM VAS UBIT ĆU SE :mama:

Fotke - u folderu "Fotke". Podijeljenom na manje foldere, četverogodišnja razdoblja. U tim folderima su folderi s događajima, u čijem nazivu je obavezno broj kako bi se uvijek izlistavali po kronološkom redu. Inače sve vezano uz fotke radim u Picassi.
Sve mora biti savršeno kronološki poredano do najniže razine, a potpuno mi je nezamislivo i nije mi se nikad dogodilo da fotka završi u krivom folderu. :eek:

Muzika je, nevjerojatno ali istinito, u folderu "Muzika". Poredana po izvođačima, unutar toga albumi s obaveznom godinom izdavanja u početku naziva. Da sve bude, jel, kronološki. :o Album art je također obavezan, a dok dotični album nije propisno tagan (prema mojim željama i pravilima) ne ulazi u library muzičkog svirača mi, niti se sluša. :o

Stvari vezane uz forum su u My Documents, folder "Retajizmi".
Razne bilješke isto, folder "Stuff".
Knjige nemam.

Na poslu imam nešto više foldera ali svi funkcioniraju na sličnom principu - sve ima puno manjih subfoldera, sve numerirano prema godinama, sve kronološki, sve u savršenom redu. Ne podnosim niti jednu suvišnu ikonu na desktopu

Mrzim neurednost i ne mogu funkcionirati u njoj. Možda i imam neke naznake CDO-a :o ali nije mi nikakav problem održavati red na kompu i ne mislim da na to potrošim previše vremena. Sigurno manje nego što prascima treba da nešto nađu. I to postižem bez ikakvog uloženog truda, dolazi mi prirodno samo od sebe. :D

:raspa:
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
kuki

Post 15 Oct 2011, 22:35

Uvažen si s razlogom, Herpe.
nina williams

Post 15 Oct 2011, 22:38

Ne kužim. Pa zar ne možeš redom šutat sve na eksterni i onda copy all na novi? I ponavljat radnju, ovisno o potrebi?
kuki

Post 15 Oct 2011, 22:39

To bi mi slomilo srce.
Herp
Nikki Gauda

Post 15 Oct 2011, 22:41

kuki » wrote:Recimo, problem. Imam folder s knjigama. Okej, imam ih barem četiri. No dobro. Kako da u njemu ikad išta nađem?
Kao što rekoh, knjige nemam, ali imam puno radova.
Njih imam u folderu - čudna li čuda :D - "Radovi", koji je podijeljen na subfoldere prema vrstama (gmazova, jel :o) i još par drugih subfoldera za stvari koje se ne odnose samo na jednu vrstu, a nazivam ih praktički onako kako bih ih citirala;

Zuffi et al. (2006) Reproductive strategies and body shape in the European pond Turtle from contrasting habitats in Italy

Probaj si tako nekako organizirati knjige.
Podijeli ih prema žanrovima, primjerice, ili prema piscima, abecednim redom, i nazovi ih punim imenom i imenom pisca, i, dakako, godinom izdavanja. Godine su bitne. :o
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
kuki

Post 15 Oct 2011, 22:42

Herp » wrote: Probaj si tako nekako organizirati knjige.
Podijeli ih prema žanrovima, primjerice, ili prema piscima, abecednim redom, i nazovi ih punim imenom i imenom pisca, i, dakako, godinom izdavanja. Godine su bitne. :o
Tako se zovu. Nikad ništa ne mogu naći. :(
nina williams

Post 15 Oct 2011, 22:43

kuki » wrote:To bi mi slomilo srce.
Pričekaj pdf Zdravlje. :mama:
Vidim da ti nisam od pomoći, prelaziš u uredne.

Slutim Povratak otpisanih, za...hm...mjesec-dva. :E Nered je ko drozga.
Eks

Post 15 Oct 2011, 22:45

Nema veće sreće nego kad preuredan prostor počneš lagano zatrpavati. :rofl:
Svaka ikona na desktopu potpada pod "kreativni nered", svaka majica u sobi je samo znak da nemaš okp. A onda se nađeš za tjedan dana u neredu i mrziš sebe, komp, sobu i svijet. :cerek:
Herp
Nikki Gauda

Post 15 Oct 2011, 22:46

kuki » wrote: Tako se zovu. Nikad ništa ne mogu naći. :(
Well, it's you then. Sorry. :D
  • Information