Help! Me no like qwerty! Me no like touch! :baba:

Računala, IT, nove tehnologije, gadgeti...
Melody

Post 18 Dec 2011, 19:25

Pozdrav, trkeljaški svijete.

Došlo je doba da mi se pokloni mobitel :xlux:

Uprkos svojoj presretnosti, skužila sam da su svi smartphones s pregrozomornom, gigantičnom qwerty tipkovnicom na kojoj nabadam k'o retard :mama:
A koja je navodno izmišljena da lakše tipkamo :ne zna: :rofl:

Ne želim se navikavati, nemojte me nagovarati, ne sviđa mi se.

Druga opcija je touch screen. Već imam takav telefon, navikla sam se, brza sam, ali jednostavno mi fale tipke. Ne volim touch. Ne sviđa mi se, i doviđenja.

Postoji li uopće više smartphone s normalnom mobitelskom tipkovnicom? :moli:

Nema, je l' da? :tuzni:
Pregazilo me vrijeme...

rh4ps0dy
Zodiac:

Post 18 Dec 2011, 20:59

Imam ja Nokiu C6, al ne bih preporučila Symbian. Ima još Nokia s tipkovnicom, a i tele2 ima one neke kineze...
Melody

Post 18 Dec 2011, 21:09

A ono, pomirila sam se sa sudbinom, pa sad vježbam qwerty na muževom mobitelu :rolleyes: :D
Sviđa mi se E72 i mogu ju baš povoljno nabaviti. Jednostavno, prestaju proizvoditi one s klasičnom tipkovnicom. Ona ima Symbian 9.3.

Zašto ne bi preporučila više Symbian?
rh4ps0dy
Zodiac:

Post 18 Dec 2011, 22:07

A čuj, ovisi - po mom mišljenju smartphone i nema nekog smisla ako ne koristiš aplikacije za njega, a Symbianov OVI i Androidov Market su miljama daleko od usporedivog. :)
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 897 times
Been thanked: 1723 times

Post 18 Dec 2011, 22:14

Evo pa zaviri.

Nego, gdje si ti, kamo si nestala?
Potpisi su za budale.
Melody

Post 18 Dec 2011, 22:16

Dobro, onda obratim pažnju na Android :D

Hek, tenk ju.

Ma, spopao me život :gaah:
Nadam se da će brzo proći :rofl:
Melody

Post 18 Dec 2011, 22:25

Hekatonhir » wrote:Evo pa zaviri.
Nda, HTC mi je tiha boljka, ali skupi su ko bogova kaša :xne zna:
slafko

Post 19 Dec 2011, 11:23

Melody » wrote: Uprkos svojoj presretnosti, skužila sam da su svi smartphones s pregrozomornom, gigantičnom qwerty tipkovnicom na kojoj nabadam k'o retard :mama:
A koja je navodno izmišljena da lakše tipkamo :ne zna: :rofl:
Qwerty je osmišljen da uspori tipkanje.
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
Stitch
Head Honcho

Post 19 Dec 2011, 11:36

Negdje sam bio pročitao da je raspored na pisaćim strojevima bio drukčiji, no kako su tajnice postale prebrze - promijenili su ga. :D
Potpisi su za budale.
Lastan

Post 19 Dec 2011, 11:54

Hekatonhir » wrote:Negdje sam bio pročitao da je raspored na pisaćim strojevima bio drukčiji, no kako su tajnice postale prebrze - promijenili su ga. :D
Ah, mitovi…

Zapravo, QWERTY je dizajniran da spriječi blokade pri brzom tipkanju. Naime, mehaničke pisaće mašine, na kojima se raspored pojavio davno prije nego što su tipkovnice poput današnjih bile sjaj u poštarevu oku, imale su dosta problema sa zapletajima poluga koje su prenosile slova na papir. QWERTY je dizajniran kako bi česte kombinacije slova bile udaljene jedna od druge, čime se smanjilo zaplitanje. Iz istog razloga nemamo pravilnu mrežu tipki, već su one dijagonalno smještene.
Daleko od toga da je raspored savršen, naročito u vrijeme kad je razlog za njegov nastanak nestao, ali dovoljno je dobar.

Raspored koji je prethodio QWERTY zapravo je bio očajan: dva retka tipki, s abecednim rasporedom (A-M u donjem, N-Z u gornjem retku).
Stitch
Head Honcho

Post 19 Dec 2011, 12:59

Hah, do mene je onda priča došla okljaštrena. Posve je moguće da je ta "brzina" uzrokovala zapletanje poluga i blokiranje stroja.

Nego, kad smo već kod toga - postoji li gdje programčić koji bi mi omogućio učenje tipkanja s deset prstiju umjesto sa dva (i nosom)? :D Čuo sam da je nekad toga bilo, bivši mi je kolega rekao da je imao neku igru koja je služila za razvijanje birotehničkih vještina.
Potpisi su za budale.
blue
Asgard

Post 19 Dec 2011, 13:25

Mislim da sam ja imala ovaj programčić:

http://www.typefastertypingtutor.com/ :misli:

Al sam prošla nešto sitno, onda sam skužila da mi u stvari ne treba toliko :D
Stitch
Head Honcho

Post 19 Dec 2011, 13:59

Hvala, zavirit ću. :)
Potpisi su za budale.
Melody

Post 19 Dec 2011, 15:35

slafko » wrote:
Qwerty je osmišljen da uspori tipkanje.
E, a kad sam ja to govorila onomad kad su se tek pojavili, smijali bi mi se :D
I jednostavno nema šanse da budem brza kao na običnoj mobitel tipkovnici ili touchu.

Al' dobro, evo vježbam, ne mogu ja bez tipaka :xzubo:

Taj mit s tajnicama sam i ja čula, onda mi je forum riješio misteriju. Samo ja se na mobitelu više zaplićem s qwertyjem :ne zna: :misli:
Prsti instinktivno traže slovo gdje su navikli tražiti na mobitelu i ne nalaze ga, prolazi vrijeme, izgledam k'o debil... :zubo:
Valjda navježbam.
Valjda trebam zamisliti da sam za tipkovnicom na kompu, samo sićušnom? :D
JPK

Post 19 Dec 2011, 16:03

Melody » wrote:Dobro, onda obratim pažnju na Android :D

Hek, tenk ju.

Ma, spopao me život :gaah:
Nadam se da će brzo proći :rofl:
Preporučujem ovaj, ima vrlo lijep ekran i općenito je seksi. Mojeg je auto pregazio, radi odlično, samo je staklo puklo. :xd:
Biti i mniti svemiropolisno
Lastan

Post 19 Dec 2011, 22:52

Hekatonhir » wrote:Nego, kad smo već kod toga - postoji li gdje programčić koji bi mi omogućio učenje tipkanja s deset prstiju umjesto sa dva (i nosom)? :D Čuo sam da je nekad toga bilo, bivši mi je kolega rekao da je imao neku igru koja je služila za razvijanje birotehničkih vještina.
Ja, nažalost, poznajem samo scenu na Linuxu. Ali ima takvih programa sva sila; zadnje što sam gledao, većina ih je bila shareware – isprobaj par vježbi i plati za ostatak. Većina ih je optimizirana za američki raspored; neki pak generiraju nizove znakova koje možeš otipkati na svom rasporedu.

Ja sam najviše vježbao s pomoću gtypista pod Linuxom, koji dolazi s podosta klasičnih vježbi. Na engleskom, jasno, ali to su detalji; bitno je da u početku ima prave drilove s parovima slova i sl. Jedino što poučava u informatičkom svijetu pogrešnoj navici: dvostrukim razmacima nakon kraja rečenice. Tako se nekad tipkalo na pisaćim strojevima.
slafko

Post 20 Dec 2011, 08:39

Lastan » wrote: Ah, mitovi…

Zapravo, QWERTY je dizajniran da spriječi blokade pri brzom tipkanju. Naime, mehaničke pisaće mašine, na kojima se raspored pojavio davno prije nego što su tipkovnice poput današnjih bile sjaj u poštarevu oku, imale su dosta problema sa zapletajima poluga koje su prenosile slova na papir. QWERTY je dizajniran kako bi česte kombinacije slova bile udaljene jedna od druge, čime se smanjilo zaplitanje. Iz istog razloga nemamo pravilnu mrežu tipki, već su one dijagonalno smještene.
Daleko od toga da je raspored savršen, naročito u vrijeme kad je razlog za njegov nastanak nestao, ali dovoljno je dobar.

Raspored koji je prethodio QWERTY zapravo je bio očajan: dva retka tipki, s abecednim rasporedom (A-M u donjem, N-Z u gornjem retku).
Osim ovoga, QWERTY sadrži i kul marketinšku foru koju su koristili prodavači pisaćih strojeva.
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
Moment

Post 20 Dec 2011, 09:00

Koju to?
Mislin da san bija jasan
Melody

Post 20 Dec 2011, 17:21

JPK » wrote: Preporučujem ovaj, ima vrlo lijep ekran i općenito je seksi. Mojeg je auto pregazio, radi odlično, samo je staklo puklo. :xd:
Ne samo što je k'o avion, nego ima i odlične karakteristike :xd:
Baš mi je žao što ga je auto pregazilo, jebemu :(
Imam ga u ponudi kod nekoliko operatera, ali ovaj na kojem želim preći nudi ga samo u nekakvoj poslovnoj tarifi (grupa korisnika razgovara za 0 po minuti), pa mi ne odgovara, iako mi je i dalje na shortlisti.
slafko

Post 20 Dec 2011, 18:08

Moment » wrote:Koju to?
Možeš napisati TYPEWRITER koristeći samo tipke u prvom redu.

Magija. :s
Lastan

Post 20 Dec 2011, 20:36

slafko » wrote:
Možeš napisati TYPEWRITER koristeći samo tipke u prvom redu.

Magija. :s
Neki čak vele da je zato R stavljeno na to mjesto, umjesto točke koja je ondje bila u prvom draftu.
Inače, navodno je stewardesses najdulja engleska riječ koja se može otipkati samo lijevom rukom. A ljudi koji se bave bazama podataka kažu da je očito da su baze sjebane kad se database također piše samo lijevom rukom. :D
Melody

Post 01 Jan 2012, 18:33

Hvala par ljudi na preporukama :D, još nisam kupila ništa. U užem izboru su (nakon bjesomučnog traženja najpovoljnije opcije):

1. Nokia Lumia 800
http://www.nokia.co.uk/gb-en/products/phone/lumia800/

2. Samsung Galaxy, postao ga je JPK.

3. HTC Sensation
http://www.gsmarena.com/htc_sensation-3875.php

Ovaj posljednji bih morala naručivati s neta. Ova prva mi je najskuplja i mislim da će otpasti.
Alvaro Primitivo

Post 01 Jan 2012, 18:37

Melody » wrote:Hvala par ljudi na preporukama :D, još nisam kupila ništa. U užem izboru su (nakon bjesomučnog traženja najpovoljnije opcije):

1. Nokia Lumia 800

3. HTC Sensation

Ovaj posljednji bih morala naručivati s neta. Ova prva mi je najskuplja i mislim da će otpasti.
uzmi samsung galaxy, biti ćeš zadovoljna. :D
JPK

Post 01 Jan 2012, 18:47

Melody » wrote:Hvala par ljudi na preporukama :D, još nisam kupila ništa. U užem izboru su (nakon bjesomučnog traženja najpovoljnije opcije):

1. Nokia Lumia 800

3. HTC Sensation

Nokia ima mali ekran i Windowse, to je sranje.
HTC je također sranje jer nema AMOLED ekran.
Ja sam na svojemu promijenio razbijeni ekran i sad je OK. :xd:
Biti i mniti svemiropolisno
Melody

Post 01 Jan 2012, 18:55

Drago mi je da je preživio :xd:

Ok, Samsung Galaxy it is. Fakat. Ne mogu više razmišljati, nisam čula niti jednu negativnost o njemu od korisnika :cerek:
  • Information