Abortus
pa da.
nikad nisam gledala pobačaj kroz vizuru mentalne bolesti
slažem se da je danas naše društvo vrlo pro life, ali isto tako sam svjesna lakoće kojom se ljudi trpaju u svakakve ladice. najlakše je valjda samom sebi objasniti nečiju odluku za prekidom trudnoće mentalnom bolešću. jer netko ne može shvatiti tuđu odluku o prekidu tuđe trudnoće.
ja nemogu shvatiti kako ljudi opet i opet glasaju za hdz.
slažem se da je danas naše društvo vrlo pro life, ali isto tako sam svjesna lakoće kojom se ljudi trpaju u svakakve ladice. najlakše je valjda samom sebi objasniti nečiju odluku za prekidom trudnoće mentalnom bolešću. jer netko ne može shvatiti tuđu odluku o prekidu tuđe trudnoće.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Ma nisam niti ja mislila o nekom uništenju života, već o grižnji savjesti (povremenoj). Pretpostavljam da ako si siguran u odluku, život ti i ne može biti baš bespovratno uništen, ali vjerujem da bi se svatko od nas sjetio tog događaja uz nelagodu i određenu grižnju savjesti.ex_anais » wrote:
Mislim da uvelike ima. Ne mislim nužno na grižnju, nego na "uništenje života". Da bi abortus nekome uništio život taj zaista mora biti jako konzervativno odgojen ili jako pod utjecajem društva.
Jedna forumašica je tamo jako dobro napisala u vezi umjetne oplodnje- nešto tipa kad bi svaki zametak koji se ne primi gledale kao usmrćeno dijete, već bi si prerezale žile. I to je istina. Nisam ni ja religiozna, ali društvo u kojem živim me oblikovalo djelomice i ne mogu od toga pobjeći. Da sam rođena u nekatoličkoj državi vjerojatno ne bih imala toliku krivnju. Zametak nije dijete, to je ono na čemu se spotaknemo jer smo indoktrinirani, makar nesvjesno.
Nemoj me krivo shvatiti, nisam ja protiv abortusa i ne osuđujem nikoga, samo mislim da ta grižnja savjesti nakon toga nije uvjetovana tradicionalnim odgojem. Kad sam imala 19 godina, u jednom trenutku sam pomislila da sam trudna. I tada mi je abortus bio jedina opcija. Vjerojatno bi mi bilo žao povremeno, no sumnjam da bih požalila odluku. U tim godinama mi dijete zaista nije trebalo i ne bih ga bila sposobna odgajati. Srećom, nije došlo do toga.
Sada mi abortus više ne bi bio opcija, iako ne umirem baš od želje za djecom.
Desire makes slaves out of kings.
Pješčana » wrote:pa da.
al potpis na sve napisano
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Ne smatram se članom Crkve, niti bilo kakve vjere. Prisvojili su me kao djeteta prisilno, kao uostalom i većinu nas. Tako da moji stavovi nemaju veze sa vjerom, vjerujem jedino u znanost.
Apsolutni sam protivnik abortusa i to smatram ubojstvom. Prilično ekstreman stav, priznajem. Ali to je činjenica, da nije učinjen abortus nastao bi novi život. Znanstvenici kažu da život počinje već samim oplođenjem jajne stanice, odnosno počinje nepovratan proces za koji znamo čime bi rezultirao osim u slučaju nekakvih komplikacija.
Pravo na život ili smrt ne priznajem ni 'bogu', a kamoli čovjeku. Tko je čovjek da on odlučuje može li drugi čovjek živjeti ili ne može.
Kažu da poslije jebanja nema kajanja. Slažem se. Ako se ne možeš brinuti o djetetu, naći će se netko. Ako se ne nađe nitko, snaći će se samo. Abortus ne postoji u prirodi, to je ljudska sebična izmišljotina.
Dosta ljudima se 'radilo o životu' u prošlosti, pa su ipak danas ovdje. Sigurno im nije svejedno. Svatko zaslužuje priliku bez obzira koliko roditelji zajebali.
Apsolutni sam protivnik abortusa i to smatram ubojstvom. Prilično ekstreman stav, priznajem. Ali to je činjenica, da nije učinjen abortus nastao bi novi život. Znanstvenici kažu da život počinje već samim oplođenjem jajne stanice, odnosno počinje nepovratan proces za koji znamo čime bi rezultirao osim u slučaju nekakvih komplikacija.
Pravo na život ili smrt ne priznajem ni 'bogu', a kamoli čovjeku. Tko je čovjek da on odlučuje može li drugi čovjek živjeti ili ne može.
Kažu da poslije jebanja nema kajanja. Slažem se. Ako se ne možeš brinuti o djetetu, naći će se netko. Ako se ne nađe nitko, snaći će se samo. Abortus ne postoji u prirodi, to je ljudska sebična izmišljotina.
Dosta ljudima se 'radilo o životu' u prošlosti, pa su ipak danas ovdje. Sigurno im nije svejedno. Svatko zaslužuje priliku bez obzira koliko roditelji zajebali.
0 new messages
- Beta ženka
Nda, ali su prirodom predodređena da se "ne održe".ex_anais » wrote:Pa ako vjeruješ u znanost onda znaš da tvoje stajalište nije znanstveno održivo. Zna se u kojem se tjednu razvija mozak, a prije mozga to još uvijek nije ljudsko biće.
Dakle, umjetna oplodnja? Što je sa zamecima koji propadnu? Jesu to mrtva djeca?
Mislim da bi muškarci pjevali drugu pjesmu kad bi oni bili ti koji nose trudnoću, rađaju, doje...
Ali im zato nije problem potući se i ubijati iste te koji su nekad bili "oplođene jajne stanice koje imaju pravo na život".
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
@daze, imas jednu gresku u recenici: Ali to je činjenica, da nije učinjen abortus nastao bi novi život.daze » wrote:.
nedostaje ti vjerojatno, postoji mogucnost itd.
jer ako tako vjerujes u znanost i onda si i upucena u statistiku spontanih pobacaja.
nadalje, jos jedna greska koja ti se prikrala: Kažu da poslije jebanja nema kajanja. Slažem se.
a sta kada se ne zelis jebat, ali te ipak pojebu?
brutalno mi je koristiti takav vokabular za odredjene situacije, ali kad je teza postavljena s istim.
i za kraj: Abortus ne postoji u prirodi, to je ljudska sebična izmišljotina.
u prirodi postoji silovanje, postoji i brutalnost. samo nemaju izbora. ljudi, hvala bogu, imaju.
i za kraj, pitanje: majcin zivot ili zivot zametka koji mozda postane covjek?
edit: ubacen quote
Meni je inače jako ružno kad se muškarac izjašnjava protiv pobačaja. Kao što rekoh, lako je tuđom maternicom mlatarati.Beta ženka » wrote:
Nda, ali su prirodom predodređena da se "ne održe".
Mislim da bi muškarci pjevali drugu pjesmu kad bi oni bili ti koji nose trudnoću, rađaju, doje...
Ali im zato nije problem potući se i ubijati iste te koji su nekad bili "oplođene jajne stanice koje imaju pravo na život".
Ako je pobačaj ubojstvo, a što je onda spontani pobačaj? Ubojstvo iz nehaja?
Ja nekad mislim da većina konzervativaca koji se kunu u svetost života zapravo samo brinu o tome hoće li bit dovoljno topovskog mesa da spasi njihove guzice.Beta ženka » wrote:
Pa da, vjerujem u znanost. Ako mi znanstveno dokažeš da sam pogriješio (jer nisam stručan u ovome), prihvatit ću pogrešku.ex_anais » wrote:Pa ako vjeruješ u znanost onda znaš da tvoje stajalište nije znanstveno održivo. Zna se u kojem se tjednu razvija mozak, a prije mozga to još uvijek nije ljudsko biće.
Dakle, umjetna oplodnja? Što je sa zamecima koji propadnu? Jesu to mrtva djeca?
Ne znam zašto je bitno kad mozak nastaje. Odrednica života nije mozak. Ok, možda neće patiti jer nema ta osjetila, neće osjećati bol i te stvari. Ali to ne obezvrijeđuje njegov potencijal. Oplođeno jajašce će u većini slučajeva rezultirati ljudskim bićem. Zašto bih ja imao pravo odlučivati o njegovom životu ili smrti? Imao sam to pravo prije seksualno odnosa (evolucijsko reprodukcijsko oruđe). Mogao sam prevariti prirodu i zašititi se i to raditi samo iz užitka. Tko mi daje za pravo da odlučujem koje ljudsko biće će najvjerojatnije živjeti, a koje neće.
Umjetna oplodnja? To je sad već hvatanje za rubne situacije. Zametak se ne može razvijati izvan maternice u ovom navedenom smislu, te on nema taj potencijal života.
0 new messages
uopce ne mogu izustiti recenicu da mi je ubijeno dijete.ex_anais » wrote:
jbg, ne ide....
Ne znam prati li itko temu. Nakon prvog posta sam mislila napisati da mi se cura čini dovoljno zrela, samo malo šokirana u početku. I onda je napisala 2. post u kojem objašnjava da njena moralna uvjerenja zahtjevaju da se maksimalno opire birokraciji i da nije sigurna treba li djetetu uopće rodni list
Byron je (opet) bio u pravu - cura ima još jako puno drugih problema, počevši s depresijom i lošim odnosima s roditeljima.
Byron je (opet) bio u pravu - cura ima još jako puno drugih problema, počevši s depresijom i lošim odnosima s roditeljima.
Desire makes slaves out of kings.
ali u tom trenutku on je u svakom pogledu izjednacen sa zametkom u maternici.daze » wrote: Umjetna oplodnja? To je sad već hvatanje za rubne situacije. Zametak se ne može razvijati izvan maternice u ovom navedenom smislu, te on nema taj potencijal života.
razlika je samo u okolisu, zar ne?
- Beta ženka
Ma ima pravo na mišljenje, svi imamo mišljenje, a mišljenje je kao... otrcano već.ex_anais » wrote:
Meni je inače jako ružno kad se muškarac izjašnjava protiv pobačaja. Kao što rekoh, lako je tuđom maternicom mlatarati.
Ja bih dopustila i pravo muškarcu koji se izjasni da NE želi "neplanirano" dijete - da nije obavezan plaćati alimentaciju. Zajebano je ako želi, a žena ne jer njezina je zadnja. Pa barem da im se ovo pravo omogući.
A spontani - pa nisi namjerno, jel. To se gleda kao nesreća, valjda... Ono, pao meteorit, nismo mogli ništa učiniti da to spriječimo ili predvidimo...
Da, licemjerje je zajebana stvar.Silajn wrote:
Ja nekad mislim da većina konzervativaca koji se kunu u svetost života zapravo samo brinu o tome hoće li bit dovoljno topovskog mesa da spasi njihove guzice.
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
daze » wrote: Ne znam zašto je bitno kad mozak nastaje. Odrednica života nije mozak.
Ljudskog i inteligentnog života ipak jest. Zato je neukusno i neistinitno govoriti ni manje ni više nego o ubojstvu. A vanmaterična trudnoća? Tebi je isto kad odstrane nakupinu stanica (jer u početku to zaista jest) ili kad netko ubije novorođenče?
Potencijal. Potencijal ne znači sam po sebi ništa. Ima onaj vic o drkanju kao genocidu. Svaka propala jajna stanica i svaki propali spermatozoid su bili jedan potencijal. Možda zato žene plaču za vrijeme pms-a?Ok, možda neće patiti jer nema ta osjetila, neće osjećati bol i te stvari. Ali to ne obezvrijeđuje njegov potencijal. Oplođeno jajašce će u većini slučajeva rezultirati ljudskim bićem. Zašto bih ja imao pravo odlučivati o njegovom životu ili smrti? Imao sam to pravo prije seksualno odnosa (evolucijsko reprodukcijsko oruđe). Mogao sam prevariti prirodu i zašititi se i to raditi samo iz užitka. Tko mi daje za pravo da odlučujem koje ljudsko biće će najvjerojatnije živjeti, a koje neće.
Eto, i sam kažeš, kad koristiš zaštitu, određuješ da nećeš iskoristiti potencijal. Smatraš li da si time nekoga ubio? Jer gle, po tvojoj logici, spriječio si da se potencijalno jednom rodi tvoje dijete. Ako govorimo već o potencijalu onda si ti ubojica svakim stavljanjem kondoma.
Ovo je logička pogreška, ne znam koliko si upoznata s tim pojmom. Podvrsta strawman. Ima na googleu.Silajn » wrote:
Da?![]()
U prirodi također ne postoji kanibalizam, ubijanje/ostavljanje slabijih svojeg roda i takoto?
Sad bih ti mogao reći da izjednačuješ kanibalizam sa pobačajem i samim time je diskusija gotova. Ali to je isto logička pogreška i ja se ne upuštam u to.
Kanibalizam i survival of the fittest postoje u prirodi. Ovo prvo ne toliko često, ali ovo drugo je gotovo pravilo osim kod ljudi zbog znanosti itd. Kakve sad to veze ima s abortusom, nemam blage veze. Prije ima ovaj survival of the fittest kad se ne desi abortus.
0 new messages
Ja sam htjela to prokomentirati, ali sam se suzdržala. Naježila sam se na neke postove, pogotovo što stalno ponavlja "tatica"- u jednom mi je trenu proletjela nimalo ugodna misao glavom, brr. I žao mi je cure, istinski žao. Za njeno psihičko zdravlje bi pobačaj ipak bio bolje rješenje. A jasno je da svu snagu svoje odluke o rađanju bazira na "tatici" i da nije "tatice" vjerojatno to ne bi psihički izdržala. Da je tip ostavi, ne znam kako bi reagirala. S druge strane, to je taj isti tip o kojem je otvarala temu o zajedničkom ljetovanju. Užas.Éowyn » wrote:Ne znam prati li itko temu. Nakon prvog posta sam mislila napisati da mi se cura čini dovoljno zrela, samo malo šokirana u početku. I onda je napisala 2. post u kojem objašnjava da njena moralna uvjerenja zahtjevaju da se maksimalno opire birokraciji i da nije sigurna treba li djetetu uopće rodni list![]()
- Beta ženka
Potencijal ima svaki onaj vojnik kojeg se ubilo, pa makar i u obrani - jer možda nije htio u rat, možda je mobiliziran, možda ga ucjenjuju... Možda je nečiji muž i otac i brat, a sasvim sigurno sin. Već je razvijena jedinka. I onda ga ubiješ.
Može se primijeniti i na druge situacije, ne mora biti rat.
Povlačenje prirode mi nikako ne ide ovdje, jer u prirodi ima stvarno svačeg - pa i jedenja vlastitih mladunaca. Da se držimo prirode, ne bismo sad tipkali ovdje, živjeli bismo na drvetu ili u špilji.
Može se primijeniti i na druge situacije, ne mora biti rat.
Povlačenje prirode mi nikako ne ide ovdje, jer u prirodi ima stvarno svačeg - pa i jedenja vlastitih mladunaca. Da se držimo prirode, ne bismo sad tipkali ovdje, živjeli bismo na drvetu ili u špilji.
Znam da je logička greška, zanimao me odgovor. Više me zanimalo kak zamišljaš da preživljava rođeno dijete kojeg nitko neće, to si, vidim, preskočio.daze » wrote:
Ovo je logička pogreška, ne znam koliko si upoznata s tim pojmom. Podvrsta strawman. Ima na googleu.
Sad bih ti mogao reći da izjednačuješ kanibalizam sa pobačajem i samim time je diskusija gotova. Ali to je isto logička pogreška i ja se ne upuštam u to.
Kanibalizam i survival of the fittest postoje u prirodi. Ovo prvo ne toliko često, ali ovo drugo je gotovo pravilo osim kod ljudi zbog znanosti itd. Kakve sad to veze ima s abortusom, nemam blage veze. Prije ima ovaj survival of the fittest kad se ne desi abortus.
Ako meni ispadne vaza na nečiju glavu, nisam namjerno, jebiga. No, ipak će mi suditi za ubojstvo iz nehaja. Time sam htjela podcrtati neodrživost izjava da je pobačaj ubojstvo. Jer zagovornici toga lako mogu doći na ideju da je ta žena možda ipak nešto napravila što je izazvalo, nehotice, pobačaj. Tko tu može podvući crtu?Beta ženka » wrote:
A spontani - pa nisi namjerno, jel. To se gleda kao nesreća, valjda... Ono, pao meteorit, nismo mogli ništa učiniti da to spriječimo ili predvidimo...![]()
Ovo je isto nekakva logička pogreška, nazovimo to generalizacijom da ne kompliciramo. Ovo uopće ne opravdava zašto se nisu zaštitili prije ulaska u spolni odnos. Preuzmi odgovornost, jebem mu miša. Zašto bi netko drugi plaćao tvoju pogrešku?Beta ženka » wrote:
Osim toga, zar samo muškarci ubijaju? Ja sam inače i protiv smrtne kazne i bilo kakvog ubojstva, ali o tome u nekoj drugoj temi.
0 new messages
- Beta ženka
Imala sam i to na umu, no ima i pobačaja koji nisu izazvani niti nehajem.ex_anais » wrote:
Ako meni ispadne vaza na nečiju glavu, nisam namjerno, jebiga. No, ipak će mi suditi za ubojstvo iz nehaja. Time sam htjela podcrtati neodrživost izjava da je pobačaj ubojstvo. Jer zagovornici toga lako mogu doći na ideju da je ta žena možda ipak nešto napravila što je izazvalo, nehotice, pobačaj. Tko tu može podvući crtu?
-
- Information
-