Trebaju li psihički bolesnici znati svoju dijagnozu?

Blago onom tko rano poludi

Imaju li labilni pacijenti pravo da znaju svoju dijagnozu?

Poll ended at 05 Jun 2012, 21:51

Ne, to če ih dotući, bolje da ih se ne uzrujava
0
No votes
Da, čak i ako će ih to uzrujati. Njihovo je pravo da znaju od čega boluju
10
77%
Ne znam
3
23%
Čak i da sam doktor, i liječim ga, to nije moja briga
0
No votes

Total votes: 13
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 27 Feb 2012, 01:26

ex anais » wrote:Trolaš.
Mda :rolleyes:, najlakše je tako ... ono etiketiraj pa ....

Eks

Post 27 Feb 2012, 01:30

Ako se zaista pokaže da je to bolest i oštećenje mozga onda je velika stvar što se to uopće može liječiti. Ogromna stvar.
Da li smatraš da su šizofreničari, bipolarni, borderi zapravo etiketirani u smislu da ih se moralo prisiliti na liječenje? Da li ih je trebalo ostaviti da haluciniraju? Eto, čisto me zanima. Ako smatraš da je liječenje poremećaja nehumano (što mi je vrh svega ikad rečenog) onda vjerojatno smatraš to i za ostale poremećaje.

Ja znam zašto ti to govoriš. Ti polaziš od toga da to nije poremećaj. Da su te osobe posve normalne. Ali nisu, u tome je poanta.
Moralno pitanje čak ne može biti oko toga da li se smije osobu liječiti bez njenog pristanka jer se i šizofreničare liječi ako se pokaže da su opasni za okolinu i za sebe. Dakle, onog trena kad osoba počne davati naznake opasnosti za okolinu treba istražiti o čemu se radi. A to što ti to zamišljaš kao mjerenje jednim uređajem i trpanje u ludnicu, jebiga, ne mogu ti dokazati suprotno, ali ti mogu reći da je vrijeme liječenja elektrošokovima prošlost.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 01:43

ex anais » wrote: Da li smatraš da su šizofreničari, bipolarni, borderi zapravo etiketirani u smislu da ih se moralo prisiliti na liječenje?
Ako nikome ne štete ne. Može ih se savjetovati, osvještavati to kod njih, ... ali im reći da moraju ići na psihoterapiju ili koristiti kakve lijekove ne.
Da li ih je trebalo ostaviti da haluciniraju? Eto, čisto me zanima. Ako smatraš da je liječenje poremećaja nehumano (što mi je vrh svega ikad rečenog) onda vjerojatno smatraš to i za ostale poremećaje.
To je poremećaj tebi i meni ali toj osobi nije a dok god ne radi zlo ni tebi ni meni eventualno kao člana obitelji možemo savjetovati da se to liječi.

Recimo majka :D alkoholičarka. Dok god ona obavlja svoje dužnosti glede kuće, posla, djece, veze do tad nitko nema pravo nju tjerati da se liječi. Muž je može savjetovati, može otići od nje, može mu to biti argument kao potencijalna opasnost za djecu ali ne bi je trebao itko moći natjerati/propisati da ode u bolnicu i liječi se. Eventualno joj to može biti uvijet za nešto i sl.
Ja znam zašto ti to govoriš. Ti polaziš od toga da to nije poremećaj. Da su te osobe posve normalne.

Politički korektno je reći da je to varijacija normalnog / uobičajenog :zubo: i da ako pritom ne smetaju drugima to je njihova stvar :D
Moralno pitanje čak ne može biti oko toga da li se smije osobu liječiti bez njenog pristanka jer se i šizofreničare liječi ako se pokaže da su opasni za okolinu i za sebe.
S čime ja nemam problema.
Dakle, onog trena kad osoba počne davati naznake opasnosti za okolinu treba istražiti o čemu se radi.

Ovisi koje znakove, .... nisam siguran da ovi ljudi koje vidim u tramvaju a da pričaju sami sa sobom pokazuju dovoljne znakove.

Ne znam što je to dovoljno, dali je to jedan simptom ili nekih 5 na listi od 20 a ako ih ima npr. 3 bez obzira koji su onda nije dovoljno itd.
A to što ti to zamišljaš kao mjerenje jednim uređajem i trpanje u ludnicu
U konačnici se svodi na to. Ideal tih ljudi je da se dobiju neke tablice i onda čovjeka stave u neki uređaj nešto se snimi usporedi sa tablicama i kaže ovaj ovaj i ovaj lijek ili u bolnicu ili na psihoterapiju .... zato jer bi mogli postati opasni.

Otpilike kao da djevojčicama koje su pozitivne glede BRCA1 & BRCA2 gena odmah u mladosti odsjeku sise jer eto mogle bi razviti rak dojke.
Eks

Post 27 Feb 2012, 02:09

Karl Jozef » wrote: Ako nikome ne štete ne. Može ih se savjetovati, osvještavati to kod njih, ... ali im reći da moraju ići na psihoterapiju ili koristiti kakve lijekove ne.
Pa jesam ja rekla da ih se prisili na liječenje kad štete okolini ili sebi, jesam li? Jesam. Ne znam zašto ne čitaš.
To je poremećaj tebi i meni ali toj osobi nije a dok god ne radi zlo ni tebi ni meni eventualno kao člana obitelji možemo savjetovati da se to liječi.
Pa da. Ja sam i rekla kad pokazuje naznake opasnosti za okolinu, da treba izvidjeti o čemu se radi, ali ne čitaš.
Recimo majka :D alkoholičarka. Dok god ona obavlja svoje dužnosti glede kuće, posla, djece, veze do tad nitko nema pravo nju tjerati da se liječi. Muž je može savjetovati, može otići od nje, može mu to biti argument kao potencijalna opasnost za djecu ali ne bi je trebao itko moći natjerati/propisati da ode u bolnicu i liječi se. Eventualno joj to može biti uvijet za nešto i sl.
Može joj socijalni rad oduzeti djecu. S punim pravom. Nažalost. Nažalost zato što smatram da domovi nisu adekvatni za djecu, ali ako misliš da se alkoholičarka može brinuti za djecu, varaš se. Ona nije potencijalna opasnost, ona je opasnost. Pročitaj barem jednu knjigu koliko posljedica imaju djeca alkoholičara pa onda pričaj.
Prisiliti je ne može. Na kraju će umirati u mukama od ciroze, ali da, nažalost, nitko je ne može prisiliti.
Politički korektno je reći da je to varijacija normalnog / uobičajenog :zubo: i da ako pritom ne smetaju drugima to je njihova stvar :D
Ni alkoholičari nisu varijacija normalnog, a kamoli psihopati. Ne mogu vjerovati da si upravo izjavio da su psihopati varijacija normalnog.
Ovisi koje znakove, .... nisam siguran da ovi ljudi koje vidim u tramvaju a da pričaju sami sa sobom pokazuju dovoljne znakove.
Možda imaju bluetooth.
Ne znam što je to dovoljno, dali je to jedan simptom ili nekih 5 na listi od 20 a ako ih ima npr. 3 bez obzira koji su onda nije dovoljno itd.
Bože dragi. Pa svaki poremećaj prije nego se ustanovi mora zadovoljiti sve moguće kriterije.
Nije ti to američki film.
U konačnici se svodi na to. Ideal tih ljudi je da se dobiju neke tablice i onda čovjeka stave u neki uređaj nešto se snimi usporedi sa tablicama i kaže ovaj ovaj i ovaj lijek ili u bolnicu ili na psihoterapiju .... zato jer bi mogli postati opasni.
Ako čovjek ima oštećen mozak on mora piti lijek. Ako čovjek ima oštećeno srce, on mora piti lijek. Naravno, uvijek ga može baciti u wc.
Otpilike kao da djevojčicama koje su pozitivne glede BRCA1 & BRCA2 gena odmah u mladosti odsjeku sise jer eto mogle bi razviti rak dojke.
Čuj, ja čak ne znam što bih rekla na to. Ne djevojčicama, ali odrasla žena čije su generacije žena u obitelji rano umrle od raka možda bi trebala razmisliti o tome. Postoje i silikoni.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 02:23

ex anais » wrote: Pa da. Ja sam i rekla kad pokazuje naznake opasnosti za okolinu, da treba izvidjeti o čemu se radi, ali ne čitaš.
Dok ne kažeš koje naznake ja mislim da je to pretjerano. Jel' neki tikovi, slabo spava, ima osjećaj da pati od nekih boleština, ... stvarno ne znam. Morala bi mi reći koji naznake. Ove prije navedene naravno nisu dovoljne :D
Može joj socijalni rad oduzeti djecu. S punim pravom.
Zašto? U kojem trenutku? Kada djete ne dobije jest, popusti u školi, bude neuredno? Kada javno kaže da popije pola litre vina dnevno? Kada bi joj ih oduzela?
ali ako misliš da se alkoholičarka može brinuti za djecu, varaš se.
Ovo je možda i dobar primjer za objasniti "moj" problem. Da alkoholičarka je opasna za djecu no pitanje je kad je ona alkoholičarka koja je opasna za djecu. Analogno je i sa tim prirodnim psihološkim poremećajima. Pitanje je kada je netko dovoljno bolestan da zbog toga snosi konsekvence? Meni se čini da ti tvoja ideja vodi tome da to bude prerano.
Ni alkoholičari nisu varijacija normalnog, a kamoli psihopati. Ne mogu vjerovati da si upravo izjavio da su psihopati varijacija normalnog.

A nego što su nego varijacija normalnog ali to normalno je većini društva neprihvatljivo pa zato to ograničavamo :ne zna:. Što je po tebi varijacija normalnoga?
Ako čovjek ima oštećen mozak on mora piti lijek. Ako čovjek ima oštećeno srce, on mora piti lijek. Naravno, uvijek ga može baciti u wc.
Ne mora !!! :gaah: :rofl: Ako nikome ne šteti ne mora, to je njegova stvar. Recimo netko ima visoki tlak - njegova je stvar hoće li piti tablete. To bi bilo dobro i preporučljivo i olakšalo bi mu ali ne mora.
Čuj, ja čak ne znam što bih rekla na to. Ne djevojčicama, ali odrasla žena čije su generacije žena u obitelji rano umrle od raka možda bi trebala razmisliti o tome. Postoje i silikoni.
Tako je, razmislit o tome i samostalno odlučiti. Nitko to ne bi trebao za njih odlučivati.
Eks

Post 27 Feb 2012, 02:34

Karl Jozef » wrote: Dok ne kažeš koje naznake ja mislim da je to pretjerano. Jel' neki tikovi, slabo spava, ima osjećaj da pati od nekih boleština, ... stvarno ne znam. Morala bi mi reći koji naznake. Ove prije navedene naravno nisu dovoljne :D

Ja ću poludit. Opasnost za okolinu! To nije tik! Ni slabo spavanje. ti mene zajebavaš, reci da zajebavaš.

Zašto? U kojem trenutku? Kada djete ne dobije jest, popusti u školi, bude neuredno? Kada javno kaže da popije pola litre vina dnevno? Kada bi joj ih oduzela?
Ma jel ti uopće znaš što je alkos i kako se to manifestira na djecu? Jesi ikad išta pročitao na tu temu bar? Jel znaš da djeca brinu za takve majke, a ne one za njih? Jel znaš da imaju niz psihičkih posljedica čitav život. Evo ti, prvi rezultat na guglu, ispovijest djeteta alkoholičara.
Sad me pitaj jel to litra vina dnevno. :facepalm:
Meni se čini da ti tvoja ideja vodi tome da to bude prerano.
Ma ne, treba sačekati da počne cijele dane spavati i mlatiti djecu kad se probudi. Sačuvaj bože da ugrozimo njeno pravo na to.
Ne mora !!! :gaah: :rofl: Ako nikome ne šteti ne mora, to je njegova stvar. Recimo netko ima visoki tlak - njegova je stvar hoće li piti tablete. To bi bilo dobro i preporučljivo i olakšalo bi mu ali ne mora.
Jesam napisala da ga može bacit u wc? Neću više razgovarati, ti mene zajebavaš. Ili nisi u stanju pročitati nešto što sam deset puta napisala- ŠTETI, OPASNOST.
Tako je, razmislit o tome i samostalno odlučiti. Nitko to ne bi trebao za njih odlučivati.
O majko mila. Jesam ja igdje rekla da nekoga treba liječiti prisilno ako ne šteti okolini?

Ajd, ovo stvarno nema smisla. Dosta je.
Eks

Post 27 Feb 2012, 02:36

I pročitaj cijeli taj blog dok ti ne uđe u glavu da su alkoholičari zlo za svoju djecu.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 02:40

ex anais » wrote: Ja ću poludit. Opasnost za okolinu! To nije tik! Ni slabo spavanje. ti mene zajebavaš, reci da zajebavaš
Pa daj onda navedi nekoliko primjera i gotovo :ne zna:, zašto mene stalno puštaš da izmišljam pa se onda ljutiš?
Ma jel ti uopće znaš što je alkos i kako se to manifestira na djecu? Jesi ikad išta pročitao na tu temu bar? Jel znaš da djeca brinu za takve majke, a ne one za njih? Jel znaš da imaju niz psihičkih posljedica čitav život. Evo ti, prvi rezultat na guglu, ispovijest djeteta alkoholičara.
Sad me pitaj jel to litra vina dnevno. :facepalm:
Ja opet konkretno a ti općenito. Kada, koji set događaja ti je dovoljan da iz obitelji makneš djecu. Znam ja da je to grozno i opravdano je to učiniti, pitanje je kada?
Ma ne, treba sačekati da počne cijele dane spavati i mlatiti djecu kad se probudi. Sačuvaj bože da ugrozimo njeno pravo na to.
Ja to nisam rekao - toliko o čitanju :D

Drugo u tom pasusu sam jasno naglasio da je to analogija za psihičke bolesti i pitao konkretno, kada je taj trenutak kad je netko dovoljno bolestan da snosi neke konzekvence zbog toga. Ti stalno općenito nešto ili izokrećeš. Čemu sad to da ja mislim da treba spavati cijele dane ili nekoga mlatarati. Niti jednom riječju nisam rekao kada bi to trebalo biti nego te pitao što ti misliš kada bi trebalo biti, na to je tvoj odgovor koji već je.
Jesam napisala da ga može bacit u wc? Neću više razgovarati, ti mene zajebavaš. Ili nisi u stanju pročitati nešto što sam deset puta napisala- ŠTETI, OPASNOST.
Ne zajebavam, stvarno. Nema on što bacati u WC. Ne mora ih imati niti u kući ako ne želi. Dok god je bolest njegova privatna stvar, može raditi što hoće.
O majko mila. Jesam ja igdje rekla da nekoga treba liječiti prisilno ako ne šteti okolini?
Pa natuknula si da ih treba voditi doktoru, ispitivati, ... i to u smislu kad se pojave neki simptomi koji nikome ne štete ali su naznaka nekakve patologije.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 02:42

ex anais » wrote:I pročitaj cijeli taj blog dok ti ne uđe u glavu da su alkoholičari zlo za svoju djecu.
Gdje sam ja to tvrdio da nisu :gaah: :gaah: :gaah: :gaah: .

Samo sam pitao kada treba postupati -KADA? Ti mi imputiraš neko svoje pitanje i odgovor o čemu ja uopće nisam sporio.
Eks

Post 27 Feb 2012, 02:43

Onog trena kad joj to počne ometati skrb za sebe i djecu. Eto tad.
Karlinjo

Post 27 Feb 2012, 02:48

ex anais » wrote:Onog trena kad joj to počne ometati skrb za sebe i djecu. Eto tad.
E s time se i ja slažem ali ne i prije. :D
Morticia

Post 28 Feb 2012, 14:07

Ajde, to su onda definitivno bolji primjeri od onih koje ja poznajem, a poznajem ih četvero, plus jednu osobu s bipolarnim.
Nitko nije prošao bez povremene hospitalizacije i ne mogu reći da baš skroz normalno funkcioniraju, čak i kad su pod teškim terapijama.
Plus što svi od reda MRZE te terapije jer ih totalno umrtvljuju.
Također, kod svih u obitelji već postoje slučajevi sch.

I bez obzira na sve, ne mogu zamisliti da bi im netko tajio dijagnozu u slučaju oboljenja od još neke bolesti. :ne zna:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
ombia

Post 28 Feb 2012, 14:15

Ako terapija bipolarnu osobu debelo umrtvljuje onda joj terapija nije dobro pogodjena. Lijekovi od prije 10+ godina su tako djelovali, ovi noviji ne. Kao sto ni klasicni antidepresivi ne umrtvljuju vec odavno.
Almost Rosey

Post 28 Feb 2012, 14:18

Morticia » wrote:I bez obzira na sve, ne mogu zamisliti da bi im netko tajio dijagnozu u slučaju oboljenja od još neke bolesti. :ne zna:
Ae, tako nekako mislim i ja.

Inače, u etičkom kodeksu naše psihološke komore stoji:
3. Upoznavanje korisnik psiholoških usluga s rezultatima psihološke procjene
Članak 8.
(1) Na zahtjev korisnik psiholoških usluga psiholog ga je dužan upoznati s rezultatima
procjene njegovog psihičkog stanja.
(2) Iznimno, ako psiholog ocijeni da bi upoznavanjem korisnik psiholoških usluga s
procjenom njegovog psihičkog stanja, korisnika psiholoških usluga doveo u teže psihičko
stanje ili ocijeni da bi nastale štetne posljedice po korisnika psiholoških usluga odnosno po
druge osobe iz njegove okoline, psiholog može korisnika psiholoških usluga samo djelomično
upoznati s rezultatima ili mu uskratiti informaciju i zatražiti od nadležnih tijela odnosno
stručnjaka poduzimanje potrebnih mjera za rješavanje ocijenjene situacije.
Čini mi se da bi tako trebalo i s medicinskom dg.
Morticia

Post 28 Feb 2012, 14:19

Da, ovo mi zvuči ok. :top:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Eks

Post 28 Feb 2012, 15:19

ombia » wrote: Nisam se slozila s tobom oko toga da svi vegetiraju cijeli zivot i vuku se od faze do faze to je sve. Ili su redoviti gosti bolnica. Nego ti pisem da ima ljudi s tom dijagnozom koju mogu voditi relativno normalan zivot.
I to je istina.
Ali ovisi što je relativno normalno. Vjerujem da je tim umrtvljujućim lijekovima zapravo cilj da im izbiju iz glave sve moguće teorije zavjere i sl. Oni lijekovi koji im daju šansu da rade i funkcioniraju možda i ne obave taj posao do kraja. Znam dečka koji sasvim normalno funkcionira i uspješan je osim što vjeruje da mu je urezan pentagram na čelu. Znam još neke primjere, dovoljno je samo ući u malo dublji razgovor i da skužiš da još uvijek vjeruju u neke stvari. A neki pak to i skrivaju.

No dok osoba funkcionira i ne poduzima nikakve akcije u vezi toga, ok je.
ombia

Post 28 Feb 2012, 15:20

ne biti lijek nego = piti lijek.

U pravilu sto se prije krene s terapijom, to je lakse stabilizirati osobu. Kod nas gdje je psiholog i psihijatar sramota, to se nekad odugovlaci, sakriva, pa se nada da nije to to, pa dok uopce krene terapija izgubljeno je dragocjeno vrijeme. To je problem i to veliki.

edit: Morticia ako su svako toliko po bolnicama jer imaju akutne faze, onda bi to valjda iskljucivalo da normalno zive, rade itd. Tako sam te shvatila. Sorry ako sam te pogresno shvatila.
Morticia

Post 28 Feb 2012, 15:22

Mene kod shizofrenije možda i najviše straši ta nasljednost.
Praktički je neizbježno da se prenese na buduće generacije. :(
Ako ne na vlastitu djecu onda gotovo sigurno na unučad, štoviše, vrlo često preskače generaciju.
Morticia

Post 28 Feb 2012, 15:25

ombia » wrote:ne biti lijek nego = piti lijek.

U pravilu sto se prije krene s terapijom, to je lakse stabilizirati osobu. Kod nas gdje je psiholog i psihijatar sramota, to se nekad odugovlaci, sakriva, pa se nada da nije to to, pa dok uopce krene terapija izgubljeno je dragocjeno vrijeme. To je problem i to veliki.

edit: Morticia ako su svako toliko po bolnicama jer imaju akutne faze, onda bi to valjda iskljucivalo da normalno zive, rade itd. Tako sam te shvatila. Sorry ako sam te pogresno shvatila.
Napisala sam da sam govorila o u prosjeku svakih par godina.

Problem je što se kod muškaraca vrlo često prvi simptomi pojave već u pubertetu, a to je izuzetno osjetljivo doba pa često roditelji i nemaju pojma o čemu se radi nego sve pripisuju pubertetu, a i liječnici su vrlo oprezni kod "dodjeljivanja" tako teških dijagnoza pubertetlijama.
ombia

Post 28 Feb 2012, 15:27

ex anais» wrote:Znam još neke primjere, dovoljno je samo ući u malo dublji razgovor i da skužiš da još uvijek vjeruju u neke stvari. A neki pak to i skrivaju.

No dok osoba funkcionira i ne poduzima nikakve akcije u vezi toga, ok je.
To je dio psihoterapije, da kopa i kopa i kopa po umu i nanjusi takve stvari. I mislim da osoba s tom dijagnozom mora cijeli zivot redovito na psihoterapiju. Onda se te faze, shubovi ulove i lijek se "nastima" drugacije. Ne uvijek, ali cesto da.

Tom frendu nitko dosad u obitelji nije imao tu bolest. Generacijama. Ali on zna da ne moze imati djece. A zelio bi. Al nece ih imati nikada. I to na vrijeme kaze kad krene s nekim u vezu.
Jedna cura se ful zapalila za njega, znala je za bolest i sve, al jebiga zgodan je, vrlo inteligentan, a i bogat. :zubo: Mislim imala se u sta zaljubiti.
On nije zelio pocinjati vezu, jer je znao d aona zeli dijete. Da bi ona rekla, da njega zeli ipak vise nego dijete. Na kraju je imao muke isusove da ju otkanta od sebe, jer njena zelja bi kad tad ponovo bila aktivirana.
Leteća
babin nakurnjak

Post 28 Feb 2012, 15:31

Ma to mi je već pretjerivanje, uvijek mogu posvojiti ili tražiti donora.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
Eks

Post 28 Feb 2012, 15:33

Dijete ne mora nužno naslijediti, ali ovo što kaže Morticia, unuk može. No, rizik jest.
Neki slučajevi i nisu za psihoterapiju, čula sam da je općenito sve vrste psihoze ponekad i opasno liječiti psihoterapijom. Ne znam, koga god znam s bilo kojom od psihoza, nitko nije uspio prestati vjerovati u ono što je dotad vjerovao. Nažalost. Ali to opet ne znaš dok ne pričaš s osobama i dok ti se ne povjere. Naizgled, oni su skroz normalni.

Evo sad sam guglala i našla primjer nekog dečka koji je uspio shvatiti da je to bila bolest, a okrenuo se bogu, mislim da je to opet zamjenjivanje jednog vjerovanja drugim, ne znam. Ali dobro je da je svjestan. Nisam sigurna koliko ih bude svjesno da je sve to pogrešno i produkt bolesti.
Eks

Post 28 Feb 2012, 15:34

Leteća » wrote:Ma to mi je već pretjerivanje, uvijek mogu posvojiti ili tražiti donora.
Tu mi je palo na pamet, da i kod posvojenja ako ne znaš detaljnu obiteljsku anamnezu se možeš itekako zeznuti.
Leteća
babin nakurnjak

Post 28 Feb 2012, 15:40

Kad već guglamo...
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Forbe ... izophrenia
Ovo je vjerojatno najpoznatiji primjer (barem djelomičnog) oporavka od shizofrenije. Nash je bez lijekova došao do racionalne spoznaje o prirodi svojih deluzija. Zanimljivo je što film "Genijalni um" koji je učinio mnogo za "popularizaciju" shizofrenije falsificira činjenice o tome.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
ombia

Post 28 Feb 2012, 15:41

Leteća » wrote:Ma to mi je već pretjerivanje, uvijek mogu posvojiti ili tražiti donora.
Nije pretjerivanje. Ona je uvijek brijala na djecu i kad bi prva zaljubljenost prosla, vratila bi joj se ta zelja po svoj prilici.
Vidis ja ne vjerujem da netko tko ima intenzivnu zelju za vlastitim djetetom, da to tak izgubi zauvijek kad se zaljubi.
Osobi s takvom dijagnozom ne treba takav ishod situacije. I stresovi koje moze izbjeci. Jebi ga, u tu bolest spada i donositi takve odluke.
  • Information