Evo mojih predrasuda...spori, hipohondri, pametuju kako je u njihovo vrijeme sve bilo bolje, marljivije, cisce, uredjenije...
Da predrasude, jer starci oko mene putuju stalno, surfaju internetom, voze inlajn, idu na izlozbe a ne tako davno ih je i kazaliste bilo prepuno.
Ne diskriminiram ih. Ako uopce, imaju neke
povlastice, u javnom prijevozu, na blagajni itd.
Zajednica i obitelj je izumiruca pojava. Em se svo vrijeme zivi ili u drugoj regiji a cesto i u drugoj drzavi od roditelja, em isti onda idu u domove kad vise ne mogu sami, pa igraju sah sa vrsnjacima, idu na izlete i imaju ekipu 24/.
Umjesto da odu u dom djece s kojima se vide par puta godisnje do tad (udaljenost!) i onda odjednom svi budu obitelj, ta
djeca obicno odu od kuce u osam i vrate se u sedam. Umorna.
Ima i servis rent a baka/deda. Nije mu poanta financijska dobit ikoga. Nego spajanje osamljenih starijih ljudi sa djecom koja ili nemaju dedu i baku ili imaju iste 600 km dalje. Jedni zeljni ispricati pricu, napraviti palacinke, drugi zeljni toga.
I naravno zapadna europa ce imati sve vise starijih, ima nekoliko odlicnih knjiga na tu temu. Jedna recimo, napisana od nekog znanstvenika ali napisana za mase, Metuzalemska urota.
Stariji ljudi ce dobivati sve vise na politickoj moci i tako sudjelovali u mijenanju drustva, ako za x godina vecinsko biracko tijelo jest preko 65, onda zele politicki podrzavati druge stvari nego roditelji nejacadi.
Oko mene samo stranci, slabo placeni i slabo obrazovani imaju 2+ djece. Domaci jedva jedno.
Dakle hocemo li za 50-100 godina a i prije vrtice adaptirati u umirovljenicke domove?
Sto za jednu naciju znaci biti nacija staraca? Makar i pametnih i ekonomski jakih? Kako se onda vodi politika zemalja gd je 80% nacije zapravo dvadesetogodisnjaka. Kako se komunicira? Koja je to azijska zemlja imala te brojke, sjetiti cu se....
Kako bi izgledali neki buduci ratovi? Fizicka sila verus pritisak gumba?
Tko ce njegovati sve te starije?
Demografske promjene vec sad uzrokuju socijalne promjene, a uzrokovati ce i one buduce. Mirovinski sistem ce se polako ali sigurno i u uredjenim zemljama zapadne Europe srusiti.
Da starci imaju sve vise ekonomske, politicke i kupovne moci primjecujem i time sto zadnjih godina proizvodi i branse za starije osobe naprosto cvjetaju. Ima desetine malih firmi koji vam za nevelike novce donose kuhan obrok u podne doma, u vidu mjesecne pretplate. Ako ste njegovateljica starije osobe po zanimanju, garant niste nezaposleni. Neke turisticke agencije su se specijalizirale samo za ponude starijima, kazu da im se vise isplati.
U supermarketima zna hrana biti jeftinija dopodne, posebne akcije itd. ima i umirovljenicki pokaz koji je jeftiniji od obicnog samo ne smije se koristiti prije devet, da se odtereti dio dana kad ljudi zure na posao.
Dakle ne nisu drustveno diskiminirani.
Starci oko mene su i sporski aktivniji od mene

i drustveni zivot im je cesto bolji. Da i neke agencije za posredovanje u stvarima ljubavi su se specijalizirale na one 50+.
Sve cesce u tjednim akcijama supermarketa stave i pomagala za starije osobe, za ulaz/izlaz iz kade, stolcic za tusiranje i sta sve ne.
A stariji sve duze moraju i raditi, u nekim zemljama skoro i do 70 prije nego idu u pemziju, druge zemlje su na 67 i pokazuju tendenciju pomicanju granice.