Link
Moram reći da me ovo dosta zabrinjava. Godinama sam se školovao da bih mogao predavati engleski, a sad ispada da će moje zanimanje postati potpuno nepotrebno.
Jepise.Zekoslawa » wrote:A ček, ovo vrijedi samo za strane jezike? Za kroatiste će i dalje biti posla?
Za kroatiste je i hrvatski strani jezik.Zekoslawa » wrote:A ček, ovo vrijedi samo za strane jezike? Za kroatiste će i dalje biti posla?
Lastane, ovu si ti doveo?
Ajmeee. Pa valjda si čula za klonove.Zekoslawa » wrote: Lastane, ovu si ti doveo?
Ne bih rekao da je najteže, već se ljudi time najmanje zamaraju; intonacija nosi razmjerno malo značenja da bi bila visoko na listi prioriteta.MmeTipfeler » wrote:I uvjerila sam se da su moji bedasti stari profesori bili u pravu: u stranom jeziku najteže je usvojiti intonaciju.
Pa, ne mogu previše reći o intonaciji (rečenice), ali tonovi su im malo… slabašni.To se posebno dobro primjećuje u videu Two white guys speak Madarin: s obzirom na to da nemam pojma o mandarinskom, meni to zvuči kao engleski koji ne razumijem.
Slažem se. Moraš da napraviš prioritete u učenju i i prirodno je da se ljudi ne zamaraju previše intonacijom, kad još škripi osnovni vokabular i gramatika. A ako je to sve ok onda u učenju intonacije imaju prečice i objašnjenja koja mogu dosta pomoći čovjeku da razumije na primjer što u američkom krimiću vele (otprilike u našim slovima ) pudeganinized što bi napisali kao put a gun in his head. A za početak čovjek bi trebao da zna koji sve glasovi postoje u engleskom jeziku i kako treba usta da se raskrive i jezik da se napendži da bi to zvučalo kako treba. Zubi su poželjni za bolji izgovor. Oću da kažem da se intonacija i jezik uopšte uči kao i sve drugo u životu. To da se jezik najbolje uči kad isključiš mozak i čekaš da uši odrade čitav posao je urbani mit, ne znam kako bih to drugačije nazvao.Ne bih rekao da je najteže, već se ljudi time najmanje zamaraju; intonacija nosi razmjerno malo značenja da bi bila visoko na listi prioriteta.
Users browsing this forum: ClaudeBot and 0 guests