vrrrlet » wrote:
U usporedbi sa drugima, nismo previše zaduženi. Ali nije ni ista stvar zaduženost Japana ili Grčke. Prvo je u funkciji razvoja i boljeg sutra,a drugo u funkciji hladovine danas, a za sutra me zaboli.
u usporedbi sa drugima ne znaci nista. u usporedbi sa drugima ne proizvodimo nista. amerika je duzna ko sveti petar u sumi i van sume nakon sto su pijevci ispjevali vec nekoliko opusa, a zora traje li traje, njemacka ko faust, engleska nudi kraljevstvo za konja, pa eno ih, drcni i prceviti skoro kao dzepika.
troskovi nisu problem ako ih mozes pokrivat. barem poznati dio ekonomske pragme, pa i doktrine tako tvrdi. zaboravljeni dio je da sve dolazi na naplatu bez obzira kako mi gimnasticirali da tudje troskove prikazemo kao svoju dobit i da to smatramo mudrim modelom opstanka, modelom koji, eto, nije najsavrseniji, ustvari, uzasan je, ali boljeg nemamo, zivio granicni prirast, entropija to su drugi, i tako, sik tranzit, bla, bla..
taj tvoj bolji razvoj i bolje sutra mi je malo sumnjiv. i nakon sutra dolazi sutra, ali jebe nas se, poslije nas potop. za vrijeme nas kerum koji isto nesto tako govori o boljem sutra i razvoju.
u grckoj se ustvari nista i ne dogadja. sve mi je to nekako prekontrolirano i prelokalizirano. mislim, kad je buna, onda je buna, nemojmo se zajebavat, a ne dva molotovljeva, tri izloga..
ili u grckoj jos nije ni pocelo ili im je dobro. nema trece. nismo mi otkrili povijest. kad se pada, onda se pada, a ne..evo, dragi gledatelji, prije pada jos dvije reklame.
jedini razlog zasto nismo u svijesti nasoj jos toliko prezaduzeni, jest ako nam se pogleda dosadasnja struktura bedepea i ako se uoci kako se bildao. tri su razloga..nekretninske muljaze, nekretninske muljaze i nekretninske muljaze.
koncept je bio sljedeci..nabavi jeftino da bi mogao prodat jos jeftinije i tako zaradit, jer ako neces ti, onda ce neko drugi.
ili, kako je ona iz srbije rekla..na prodaju je sve sto se do sada nije uspjelo pokrast.
mi ne proizvodimo nista. cq, cq, cq..ponavljam, mi ne proizvodimo nista. mi ne stvaramo nista. ovo malo sto je jos ostalo za prodat, i to pod pritiskom ovim, jer kad si u frci, prodajes za bilo sto, to je jos jedino cime se spekulira i sto drzi taj neki famozni kreditni rejting. nikakva evropa, nikakva eu. to ce se istopit vrlo brzo, sljedecih par godina i onda na red dolaze nasa sveta privatna vlasnistva, ovrhice na nase kucice i stancice i onda cemo naglo nesto postati mobilni kao roba i trziste, postat cemo nesto kao ona stada iz kaubojskih filmova koja ce malo placat prilikom isporuke jer su putem smrsavili..
dakle, eu, ne eu, radi se samo o dobivanju jos kojeg dana zraka i toga smo valjda svi svjesni, da je hrvatska u eu obicno krpljenje, dobivanje na vremenu i ako je takva situacija takva je, svak ce prezivjet kako umije, svak ce sve vise svakome postajat neprijatelj..
ako cemo bit realni, onda budimo realni i imajmo realna ocekivanja, a ne visful prezentacija za javnost, tajna mudrost za sebe. mislim, sve je to razumljivo, ali nemoj mi molim te o sutra i o razvoju. i razvoj ima svoje limite, a ni sutra svakom ne osvane, cak ni ne omrkne.