Koronavirus

Sve od javnog i tajnog interesa
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 25 Mar 2020, 11:37

Nažalost, francuska studija je već opovrgnuta kao poprilično šlampava i nema nekih dokaza da bi mogla biti korisna na većoj populaciji.

Osim toga, ova kombinacija može biti i smrtno opasna.
Raoult’s claim that the study proves the effectiveness of hydroxychloroquine on Covid-19 has been questioned for its very small size and some odd choices in how it was conducted. Then there is the fact that six of the patients treated with hydroxychloroquine had adverse reactions within three days: one died, three were removed from the study when they were transferred to intensive care, one tested negative for the virus and one stopped the treatment because of nausea. Those failures were simply dropped from the study’s statistics.

The Centers for Disease Control described Raoult’s work as “a small study” that reported “hydroxychloroquine alone or in combination with azithromycin reduced detection of” the coronavirus “in upper respiratory tract specimens compared with a non-randomized control group but did not assess clinical benefit.”

Marsovac7
Svemirka
Has thanked: 9 times
Been thanked: 63 times
Post 25 Mar 2020, 11:52

MmeTipfeler wrote:
25 Mar 2020, 11:26
E, pa nadajmo se da će ova francuska kombinacija dati rezultate.

Link.
Jedan od tih lijekova ima baš zabavno ime. :D
Wow, postala sam moderatorica. :)
MmeTipfeler

Post 25 Mar 2020, 11:54

Marsovac7 wrote:
25 Mar 2020, 11:52
Jedan od tih lijekova ima baš zabavno ime. :D
Na koji misliš?

Nukac, meni ovo ne izgleda loše, osim ako nećeš reći da je namjerno izmišljeno, a u teorije zavjere ne želim se petljati.

Image
I ona naša stranica sklona je tome.

Prethodne dvije koronske epidemije (SARS i MERS) zaustavljene su (relativno) na vrijeme i odnijele su daleko manje žrtava nego COVID-19. Ovo je, prema mojem sudu, u najvećoj mjeri rezultat nehajnosti, neće meni ništa, a sad u nuždi i muhe treba žderati.
Nukac
Davorich

Post 25 Mar 2020, 12:23

Iako to lijepo izgleda, većina stručnjaka je iskritizirala članak a i terapiju.
Evo recimo ovaj članak:
https://www.bloomberg.com/news/articles ... e-in-study
Marsovac7
Svemirka
Post 25 Mar 2020, 12:26

MmeTipfeler wrote:
25 Mar 2020, 11:54
Na koji misliš?
Lopinavir.
MmeTipfeler

Post 25 Mar 2020, 12:44

Imamo i domaću verziju praćenja korone: link.
Nukac
Davorich

Post 25 Mar 2020, 19:35

Eto, danas odobren brzi test.
REUTERS: The US Food and Drug Administration has approved the first rapid coronavirus diagnostic test, with a detection time of about 45 minutes, the test's developer, California-based molecular diagnostics company Cepheid, said on Saturday (Mar 21).

Cepheid said in a statement it had received an emergency use authorization from the FDA for the test, which will be used primarily in hospitals and emergency rooms. The company plans to begin shipping it to hospitals next week, it said.

Under the current testing regime, samples must be sent to a centralized lab, where results can take days.

The diagnostic test for the virus that causes COVID-19 has been designed to operate on any of Cepheid's more than 23,000 automated GeneXpert Systems globally, the company said, without giving details.

The systems do not require users to have specialty training to perform testing, and are capable of running around the clock, Cepheid President Warren Kocmond said in the statement.

The company did not say how much the test will cost.
MmeTipfeler

Post 25 Mar 2020, 20:25

Čini li mi se ili sam doista negdje pročitala da je SAD pregovarao o testovima s Južnom Korejom?
Nukac
Davorich

Post 25 Mar 2020, 20:42

Problem s brzim testovima je pouzdanost.
I ovdje nisu problem lažni pozitivni rezultati, takve zaključaš u karantenu i imaš mir.
Problem su negativni rezultati. Što ako je rezultat lažno negativan? Čovjeka označiš za zdravog, on se slobodno kreće i prenosi virus.
I ono što je danas naglasila Markotić, čak da se i svi testiraju, ne znaš koliko negativnih je ustvari pozitivno jer su tek u početku infekcije, kad još nije počelo razmnožavanje virusa.
Jedini način je pametno testiranje i sveopća karantena.
I nada da će virus krepat dolaskom toplog vremena.
MmeTipfeler

Post 25 Mar 2020, 21:51

Problem je u tome što se bez sveopćeg testiranja okolo šeće masa potencijalnih prenosilaca korone, tobože zdravih ili lagano prehlađenih, ljudi koji će bez ikakva liječenja progurati infekciju, ali će usput zaraziti masu drugih ljudi.

Ah, da, usput. Poslao mi je jučer frend iz New Yorka videosnimku da mi pokaže kako je dobro (New York je za sada žarište pandemije u SAD-u, ali južne države opasno kasne sa slanjem podataka): stoji na obali Hudsona, izišao na ranojutarnju šetnju, okolo doista nema nikoga, pa poruku počinje "na licu imam masku iz Kine i nosim rukavice kupljene u supermarketu". Kod nas je panika s maskama - što da se uvede obvezno stavljanje maske? Nismo mogli naručiti? Znam, nema love. Pa kad se možemo zaduživati za druge pizdarije, zašto ne možemo i za ovo? I što je s onim šeikom? :mad:
Nukac
Davorich

Post 25 Mar 2020, 22:04

Problem je sto okolo sece masa ljudi.
Nije problem sto nisu testirani vec je problem to sto secu.
I to je ono zasto Kinezi, Koreanci, Japanci, Singapurci i drugi azijati kontroliraju epidemiju.
Mi smo Balkanci. Nama nitko ne naredjuje da ostanemo doma.
Cak da se svi 5 puta na dan testiramo, opet ce biti pozitivnih, bolesnih budaletina koje ce setat okolo.

I zasto nosit masku? Ja sam prvi protiv, maska pruza laznu sigurnost. Zato jer 95% ljudi ne zna kako koristiti masku.
I osim toga, zasto nosit masku van kuce kad nikog nema oko tebe? Pa virus ne leti po zraku.

Zato je nosenje maski kod zdravih ljudi totalno rasipanje vrlo vrijednih resursa.
Nukac
Davorich

Post 25 Mar 2020, 22:20

MmeTipfeler

Post 25 Mar 2020, 22:45

Da, bilo je i onih ne znam koliko doktora na skijanju. Valjda to već nismo zaboravili. :/

A može se i ovako. :(
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 26 Mar 2020, 10:40

MmeTipfeler wrote:
25 Mar 2020, 22:45
Da, bilo je i onih ne znam koliko doktora na skijanju. Valjda to već nismo zaboravili. :/

A može se i ovako. :(
Ovo su idioti, kako glupi ljudi rade na kljucnim pozicijama :facepalm: pa nju je mogla zaraziti osoba koja ni ne zna da je kliconosa. Trebamo prihvatiti cinjenicu da ce se zaraziti oko 70% svjetske populacije i da su karantene nuzne samo kako bi se zarazili u sto duzem vremenskom periodu kako ne bi opteretili i srusili zdravsrvene kapacitete, kao ovo u italiji te po meni ovo sto tek slijedi u americi i britaniji.
MmeTipfeler

Post 26 Mar 2020, 11:04

miky0 wrote:
26 Mar 2020, 10:40
Ovo su idioti, kako glupi ljudi rade na kljucnim pozicijama :facepalm: pa nju je mogla zaraziti osoba koja ni ne zna da je kliconosa. Trebamo prihvatiti cinjenicu da ce se zaraziti oko 70% svjetske populacije i da su karantene nuzne samo kako bi se zarazili u sto duzem vremenskom periodu kako ne bi opteretili i srusili zdravsrvene kapacitete, kao ovo u italiji te po meni ovo sto tek slijedi u americi i britaniji.
Srećom, nije kod nas, kad moram tako reći. No moglo bi lako biti. Zato ja i vrištim testiranje, testiranje i testiranje. Na Đikića se pozivaju kad im to paše, a ovo im, recimo, ništa ne znači.

Nema para za testove? Zaduži se, jebemu! Ukini KGK-ici šestomjesečno uzdržavanje. Smanji za 20 % plaće u državnim službama, smanjiti broj službenika trebalo je već odavno, no sada nema smisla jer će masa ljudi ostati na cesti pa na drugi način opterećivati budžet. Brzi testovi nisu sigurni jer mogu dati prividno negativan rezultat? Onda ponavljaj, ponavljaj, i ponavljaj, a dobit ćeš sigurno i dio pozitivnih koje ćeš strpati u samoizolaciju. Pa makar i bacačem plamena, kako se prijetio onaj talijanski gradonačelnik.

A ima i drugih problema. Organizacijskih. Nije dovoljno samo organizirati medicinsku službu i poslati ljude da rade od kuće, zabraniti napuštanje prebivališta. U Zagrebu je trenutačno najviše zaraženih (nešto malo manje od polovice u Hrvatskoj): nikome ne pada napamet službeno organizirati dostavu svakodnevnih potrepština i živežnih namirnica - neka to izvole raditi svi trgovački lanci umjesto da se kupci motaju po ionako preuskom prostoru između polica. Prije pet dana (ponavljam: pet) sastavila sam popis za Konzum-Klik ili kako se već zove - ne možeš platiti, ne možeš naručiti jer nemaju termina za dostavu. Na mejl ne odgovaraju, telefon je zauzet.

I onda se čudimo! :mad:

P. S. Na kraju sam danas sjela u auto i odvezla se do Metroa. Srećom, imam karticu. Super su organizirani: na svakom koraku bočica s dezinficijensom, točno označen razmak za red pred blagajnama, ima svega - osim dezinficijensa i alkohola. :( Na ulazu stoji zaštitar i prstom ti pokazuje na dezinficijens - nema da prođeš dok ne pošpricaš ruke. :mudri: Ugostiteljski su objekti većinom zatvoreni pa se time može objasniti manji broj ljudi nego inače, ali u nekih pola sata uspjela sam nakrcati kolica pa mislim da sam sad mirna za naredna dva mjeseca.
miky0
ST Leader

Post 26 Mar 2020, 11:43

miky0
ST Leader

Post 26 Mar 2020, 11:51

MmeTipfeler wrote:
26 Mar 2020, 11:04
Srećom, nije kod nas, kad moram tako reći. No moglo bi lako biti. Zato ja i vrištim testiranje, testiranje i testiranje. Na Đikića se pozivaju kad im to paše, a ovo im, recimo, ništa ne znači.

Nema para za testove? Zaduži se, jebemu! Ukini KGK-ici šestomjesečno uzdržavanje. Smanji za 20 % plaće u državnim službama, smanjiti broj službenika trebalo je već odavno, no sada nema smisla jer će masa ljudi ostati na cesti pa na drugi način opterećivati budžet. Brzi testovi nisu sigurni jer mogu dati prividno negativan rezultat? Onda ponavljaj, ponavljaj, i ponavljaj, a dobit ćeš sigurno i dio pozitivnih koje ćeš strpati u samoizolaciju. Pa makar i bacačem plamena, kako se prijetio onaj talijanski gradonačelnik.

A ima i drugih problema. Organizacijskih. Nije dovoljno samo organizirati medicinsku službu i poslati ljude da rade od kuće, zabraniti napuštanje prebivališta. U Zagrebu je trenutačno najviše zaraženih (nešto malo manje od polovice u Hrvatskoj): nikome ne pada napamet službeno organizirati dostavu svakodnevnih potrepština i živežnih namirnica - neka to izvole raditi svi trgovački lanci umjesto da se kupci motaju po ionako preuskom prostoru između polica. Prije pet dana (ponavljam: pet) sastavila sam popis za Konzum-Klik ili kako se već zove - ne možeš platiti, ne možeš naručiti jer nemaju termina za dostavu. Na mejl ne odgovaraju, telefon je zauzet.

I onda se čudimo! :mad:

P. S. Na kraju sam danas sjela u auto i odvezla se do Metroa. Srećom, imam karticu. Super su organizirani: na svakom koraku bočica s dezinficijensom, točno označen razmak za red pred blagajnama, ima svega - osim dezinficijensa i alkohola. :( Na ulazu stoji zaštitar i prstom ti pokazuje na dezinficijens - nema da prođeš dok ne pošpricaš ruke. :mudri: Ugostiteljski su objekti većinom zatvoreni pa se time može objasniti manji broj ljudi nego inače, ali u nekih pola sata uspjela sam nakrcati kolica pa mislim da sam sad mirna za naredna dva mjeseca.
Da sam ja krizni stozer, izvadio bi vojsku na ulice, uveo ratno stanje, policijski sat te zabranu izlaska svih gradjana iz kuca, obustavio bi sve preostale radne aktivnosti (benzinske, trgovine i ljekarne). Postavio bi punktove s vojskom i hranom u svakom kvartu. Hrana je besplatna te mozes uzet samo ogranicene kolicine hrane i higijenskih potreba. Starima bi vojska ostavljala dnevnu kolicinu toga ispred ulaza u stan /kucu. Takvo stanje drzat mjesec dana i vidit rezultate razvoja pandemije. U 2 mjeseca ubijem koronu 😉
Nukac
Davorich

Post 26 Mar 2020, 11:53

Sva sreca da ti nisi krizni stozer. :rolleyes:
MmeTipfeler

Post 26 Mar 2020, 12:10

Nukac wrote:
26 Mar 2020, 11:53
Bez brige, Božinović je najboljem putu. :D
miky0
ST Leader

Post 26 Mar 2020, 12:16

Nukac wrote:
26 Mar 2020, 11:53
Zasto 🤔
Nukac
Davorich

Post 26 Mar 2020, 12:47

Kao prvo, HR je demokracija a ne totalitarna država.
Čak niti Kinezi nisu pribjegli takvim mjerama.
Kao drugo, hrane ima samo u ograničenim količinama, te nakon mjesec dana ovakvih tvojih mjera, počelo bi nestajat hrane.
Ali ne samo hrane, totalno zatvaranje svih djelatnosti doveo bi to totalnog kolapsa društva.
Nakon nekog vremena, došlo bi do nestašice osnovnih životnih stvari, hrane, higijenskih potrepština, lijekova. I ne samo to, došlo bi do pucanja infrastrukture, počelo bi nestajat struje, vode, plina, interneta. Nastao bi totalni kaos.
Čak niti u najgora ratna vremena nema zaustavljanja proizvodnje. I održavanja. I logistike.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 832 times
Been thanked: 1578 times
Post 26 Mar 2020, 12:53

Ne samo to - širenje virusa među pučanstvom možda bi bilo zaustavljeno, no što je sa širenjem virusa među vojskom? Nisu vojnici imuni na bolesti, dapače, još su ugroženiji. Spavaju u spavaonicama, hrane se u kantinama, obuka im je zajednička, kao i transport. Sve je u vojsci masovno.
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 26 Mar 2020, 13:22

I kod nas se na sve strane spominje nekakva "čudna viroza", mislim da je i ovdje netko o tome govorio. I Britanci su se uključili: link. No oni će i testirati. Onim brzim i nesigurnim testovima.
Nukac
Davorich

Post 26 Mar 2020, 13:31

Nisu ti testovi nesigurni, vec su to testovi na antitijela, sto znaci da se ne dokazuje prisustvo virusa, vec samo kontakt s virusom i imunoloski odgovor tijela.
Antitijela dobijes na 2 nacina: zarazis se virusom, prebolis i imas antitijela.
Dodjes u kontakt s virusom, tijelo odmah razvije antitijela, ti ne obolis i ne prenosis virus.

E da. Ima i treca solucija da prebolis virus ali ne razvijes antitijela.

Da bi razvio antitijela treba proci par dana ili tjedana.

Zato ti testovi nisu sigurni.

Naime, brzi testovi na hiv i hepatitis c su isto na temelju antitijela.
Ako si pozitivan na tom testu, ides na drugi test, dokazivanje virusa s pcr metodom. Tek ako taj test ispadne pozitivan dobivas dijagnozu.
Marsovac7
Svemirka
Post 26 Mar 2020, 14:13

Stitch wrote:
26 Mar 2020, 12:53
Ne samo to - širenje virusa među pučanstvom možda bi bilo zaustavljeno, no što je sa širenjem virusa među vojskom? Nisu vojnici imuni na bolesti, dapače, još su ugroženiji. Spavaju u spavaonicama, hrane se u kantinama, obuka im je zajednička, kao i transport. Sve je u vojsci masovno.
Nećak mi studira vojno inženjerstvo na Vojnom učilištu. Njih su sve poslali doma.

Trojica naših vojnika u Litvi su zaražena.
  • Information