Škotska
Edinburgh, Glasgow, Stirling, srednjevjekovni dvorci, whisky (ne whiskey - to će biti na jednoj drugoj temi
), Loch Ness (i ostali Lochovi), Ben Nevis (i ostali Benovi), Skye i ostali otoci, Shetland i ostale vukojebine ..... Ma bolje da ne nabrajam dalje, odmah bih skočio na avion. 
- Prolaznica
- Has thanked: 6 times
Bila sam i ja u Škotskoj (i Isle of Skye), 10 dana u lipnju ove godine, road trip sa šatorom.
collect moments, not things
Sve.
Kako si došao tamo? Ne pitam kako si se kretao po otoku, jer je dosta jasno da se mora imat auto, došao ti tamo njime ili ga tamo unajmio. Ak je bio ovaj drugi slučaj, možeš li preporučiti kakve lokalne iznajmljivače automobila?
Si bio i po okolnim "pripadajućim" otocima (Uist, Harris)?
Koje bi stvari po tebi bile "must see" za kakav jednoipoldnevni ili dvodnevni itinerer? (Mislim dan i pol ili dve "neto", bez puta tamo i nazad.)
Ima nekaj na kaj treba posebno obratit pažnju? (Osim na vožnju po "krivoj" straniu, ovce po cestama, blato po vrištinama, obade i komarce.
Ista gornja pitanja i za tebe, iako je jasno da ste vas dvoje došli i otišli autom, dakle niste ga rentali na samom otoku.Prolaznica wrote: ↑06 Dec 2019, 11:28Bila sam i ja u Škotskoj (i Isle of Skye), 10 dana u lipnju ove godine, road trip sa šatorom.
Koliko od tih 10 dana ste izdvojili za Skye?
Ste se tom prilikom i verali po Ben Nevisu?
Još nečemu?
Destilerija, pretpostavljam, Talisker?
Ovo mi zvuči kao da si bio na jednodnevnoj agencijskoj turi busom iz ... Glasgowa?
Ak je tak, kaj ste sve vidjeli, koja agencija i koja cijena?
Hvala unaprijed na odgovorima.
- Nukac
- Davorich
- Been thanked: 91 times
Prvi put na Isle of Skye sam išao iz Invernesa vlakom do Kyle of Lochalsh i onda pješke do Kyleakina (to je cca 45 min šetnjice preko mosta, OK ako ne puše i fenomenalan pogled ako je zalazak sunca). Spavao u Kyleakinu i onda tamo organiziranom turom išao na obilazak otoka. Uglavnom je obilazak da se skoro sve gleda iz kombija, oni najvažniji highlighty. Traje od cca 12 do 17 sati i onda te ostavi u Kyle of Lochlashu, gdje imaš cca pola sata do vlaka.
Ja se vratio busom do Invernesa, tamo spavao i sljedeće jutro busom do Glasgowa. Vlak i autobus ne idu istim putem, pa je iz tog razloga putovanje bilo zanimljivije.
Drugi puta sam bio u sklopu većeg putovanja autom.
Krenuo sam iz Glasgowa, i prvo noćenje u Obanu. Zatim je sljedeće noćenje bilo u Fort Williamu. Ovdje je bila planirana posjeta Ben Nevisu, ali nažalost priroda je rekla NE. Naime, iako je dan bio relativno sunčan, Ben Nevis je cijeli dan bio u gustim oblacima, pa je bilo kakav odlazak tamo bio bezvezan.
Iz Fort Williama preko Glenfinnana do Mallaiga. Naravno, taj dan je padala dosadna kiša, tako da od onog željezničkog viadukta iz Harry Pottera imam samo neke naznake viadukta u magli.
Iz Mallaiga do Isle of Skye sam išao trajektom. Ovdje je dobro kartu kupit unaprijed preko neta da osiguraš mjesto na brodu. Loša strana toga - ako dođeš prerano, čekaš na svoj brod. Što se meni dogodilo, jer radi kiše nije bilo zaustavljanja putem.
Na Isle of Skye je najbolje rezervirat smještaj u Portree. Nažalost nisam bio te sreće, pa sam spavao u Saucy Marry u Kyleakinu. Što je logistički loše, jer se svaki dan moraš vraćati nazad.
Neka 2 dana su čisto dovoljna za Skye. Ako ne namjeravaš planinariti.
Uglavnom, prvi dan sam u popodnevnim satima stigao u Kyleakin, smjestio se u hostel i onda autom prema Portreeu.
Putem he Sligachan Old Bridge i Glamaig brežuljci. Tamo sam otišao na A863 i prema Dunvegan Castle. Nisam vidio dvorac jer je zaklonjen i plaća se ulaz. Od tamo nastavio prema Neist Point Lighthouse. To se prošetao do svjetionika.
Put do svjetionika je gadan, jer je od Dunvegana do tamo jednosmjerna cesta s ugibalištima. A sve puno Kineza i Talijana koji nemaju pojma o vožnji.
Nazad po cesti A850 do Portree i Kyleakina.
Sljedeći dan opet do Portree i onda cestom A87 do Uiga. U Uigu je Isle of Skye pivovara s tvorničkim dućanom. Malo prije Uiga je skretanje do The Fairy Glen i Castle Ewen, must see lokacija. I opet jednosmjerna cesta. Onda sam cestom A855 preko Duntulma do Quiranga. E sad, opet je Quirang bio u gustim oblacima, pa nisam išao kroz njega.
SLjedeći highlight je Kilt rock. A nakon njega the Storr. Tu sam se zaustavio i popeo do onog velikog penisa.
Ovdje je bilo malo frkovito, jer nije baš previše ljudi išlo skroz do penisa, a vrijeme baš nije bilo prelijepo. Usred kolovoza, temperatura 12°C. Nije baš neki zahtjevan uspon, a lijepo nakon pola dana u autu.
Od tamo otišao u Portree, konačno se prošetao gradićem. I nazad do Kyleakina.
Na druge otoke nisam išao. Kao ni destilerije, whiskey nije baš moje piće, pa mi se nije dalo ići.
Osim ovih jednosmjernih cesta s ugibalištima, nije bilo nekih posebnosti.
Možeš Skye obići i za 1 dan, ali 2 dana je naravno, puno bolje. I osnovna stvar - treba imati sreću s vremenom. Posebno je Quirang stidljiva ljubičica. 2 puta u kolovozu bio tamo, Quirang svaki puta skriven u oblacima.
Ja se vratio busom do Invernesa, tamo spavao i sljedeće jutro busom do Glasgowa. Vlak i autobus ne idu istim putem, pa je iz tog razloga putovanje bilo zanimljivije.
Drugi puta sam bio u sklopu većeg putovanja autom.
Krenuo sam iz Glasgowa, i prvo noćenje u Obanu. Zatim je sljedeće noćenje bilo u Fort Williamu. Ovdje je bila planirana posjeta Ben Nevisu, ali nažalost priroda je rekla NE. Naime, iako je dan bio relativno sunčan, Ben Nevis je cijeli dan bio u gustim oblacima, pa je bilo kakav odlazak tamo bio bezvezan.
Iz Fort Williama preko Glenfinnana do Mallaiga. Naravno, taj dan je padala dosadna kiša, tako da od onog željezničkog viadukta iz Harry Pottera imam samo neke naznake viadukta u magli.
Iz Mallaiga do Isle of Skye sam išao trajektom. Ovdje je dobro kartu kupit unaprijed preko neta da osiguraš mjesto na brodu. Loša strana toga - ako dođeš prerano, čekaš na svoj brod. Što se meni dogodilo, jer radi kiše nije bilo zaustavljanja putem.
Na Isle of Skye je najbolje rezervirat smještaj u Portree. Nažalost nisam bio te sreće, pa sam spavao u Saucy Marry u Kyleakinu. Što je logistički loše, jer se svaki dan moraš vraćati nazad.
Neka 2 dana su čisto dovoljna za Skye. Ako ne namjeravaš planinariti.
Uglavnom, prvi dan sam u popodnevnim satima stigao u Kyleakin, smjestio se u hostel i onda autom prema Portreeu.
Putem he Sligachan Old Bridge i Glamaig brežuljci. Tamo sam otišao na A863 i prema Dunvegan Castle. Nisam vidio dvorac jer je zaklonjen i plaća se ulaz. Od tamo nastavio prema Neist Point Lighthouse. To se prošetao do svjetionika.
Put do svjetionika je gadan, jer je od Dunvegana do tamo jednosmjerna cesta s ugibalištima. A sve puno Kineza i Talijana koji nemaju pojma o vožnji.
Nazad po cesti A850 do Portree i Kyleakina.
Sljedeći dan opet do Portree i onda cestom A87 do Uiga. U Uigu je Isle of Skye pivovara s tvorničkim dućanom. Malo prije Uiga je skretanje do The Fairy Glen i Castle Ewen, must see lokacija. I opet jednosmjerna cesta. Onda sam cestom A855 preko Duntulma do Quiranga. E sad, opet je Quirang bio u gustim oblacima, pa nisam išao kroz njega.
SLjedeći highlight je Kilt rock. A nakon njega the Storr. Tu sam se zaustavio i popeo do onog velikog penisa.
Ovdje je bilo malo frkovito, jer nije baš previše ljudi išlo skroz do penisa, a vrijeme baš nije bilo prelijepo. Usred kolovoza, temperatura 12°C. Nije baš neki zahtjevan uspon, a lijepo nakon pola dana u autu.
Od tamo otišao u Portree, konačno se prošetao gradićem. I nazad do Kyleakina.
Na druge otoke nisam išao. Kao ni destilerije, whiskey nije baš moje piće, pa mi se nije dalo ići.
Osim ovih jednosmjernih cesta s ugibalištima, nije bilo nekih posebnosti.
Možeš Skye obići i za 1 dan, ali 2 dana je naravno, puno bolje. I osnovna stvar - treba imati sreću s vremenom. Posebno je Quirang stidljiva ljubičica. 2 puta u kolovozu bio tamo, Quirang svaki puta skriven u oblacima.
Da, Talisker, bilo je super, jer smo bili solo na turi...zima je bila, došli iza podneva i nigdje nikoga. Uzeli turu, cca sat vremena i još smo imali extra degustacije, tipa 12 god. 18 god. star...nakon 2 čaše svi su mi jednaki ...
Rent a car je bio u igri ( uvijek tako, nikada busevi, ture i slično ), jednodnevni izlet iz Invernessa.
Još smo se odvozili do Portreea (nukac je bio slike nekad stavio) i nazad.
Danas bi vjerojatno ostao tamo na spavanju i barem 2 dana se vozikao...
I vidim da nukac piše o uskim cestama sa ugibalištima; istina, ali mi smo tamo bili usred zime i nigdje nikoga, vjerujem da u sezoni nije baš tako lagano za vožnju...
Rent a car je bio u igri ( uvijek tako, nikada busevi, ture i slično ), jednodnevni izlet iz Invernessa.
Još smo se odvozili do Portreea (nukac je bio slike nekad stavio) i nazad.
Danas bi vjerojatno ostao tamo na spavanju i barem 2 dana se vozikao...
I vidim da nukac piše o uskim cestama sa ugibalištima; istina, ali mi smo tamo bili usred zime i nigdje nikoga, vjerujem da u sezoni nije baš tako lagano za vožnju...
- Prolaznica
Došli smo avionom, British Airways in Venecije, sa presjedanjem na LHR.
Rentali smo auto odmah pri slijetanju, u Edinburghu. Rental je tada ispao najjeftiniji preko Keddy by Europcar.
Ceste su dobre, ali na sjeveru i u countriside-u su jako uske, ali nije bed jer je svakih 50-100m napravljeno ugibalište za mimoilaženje.
Škoti su ispali kao jako kulturni vozači.
Na Skye nam je otišlo 2 dana, a na Ben Navis, na žalost nismo stigli.
Bilo mi je jako fora posjetiti Skyfall, odnosno lokaciju gdje je sniman istoimeni Bond.
Istakla bih kupanje u Loch Ness jezeru, temperatura vode je 10ak stupnjeva
collect moments, not things
- Nukac
- Davorich
- Been thanked: 91 times
E da, ja uzeo auto preko https://www.easirent.com/
Mislim da su oni nešto tipa Goldcar, uzeli mi 1500 funti depozita. Sva sreća da sam imao toliko na kartici. I to za onu minijaturnu krntiju od Ayga.
Ali zato sam za 11 dana platio nekih 190 eur, usred kolovoza.
Mislim da su oni nešto tipa Goldcar, uzeli mi 1500 funti depozita. Sva sreća da sam imao toliko na kartici. I to za onu minijaturnu krntiju od Ayga.
Ali zato sam za 11 dana platio nekih 190 eur, usred kolovoza.
-
- Information
-