Zašto ljudi očekuju da filmovi budu skroz uvjerljivi i potpuno jednaki stvarnosti?
Ne mora film biti glup ako koriste neke trikove da bude fluidniji, kao što je preskakanje pozdrava na telefonu, brojanja novca, sranja, pišanja i ostalog.
Oni su ga stavljali pod jezik. Taj se novčić nazivao obolos, otud i davati obol kao dati čemu doprinos. A ta se šestina drahme davala Haronu za prijevoz preko Aheronta.Pješčana » wrote:sjećam se kako je komentirala samo neke dijelove, poput stavljanja novčića umrlom na oči, što uopće nije bilo dio helenske kulture.
ne slažem se.Hekatonhir » wrote:Ne samo Gladijator nego i 300. Oba su filma smeće.
Grozno, slažem se. Film je jako sugestivan medij, ogromnog utjecaja i snažne industrije iza sebe, i morao bi voditi računa o takvim stvarima. Nema veze što je fikcija, nema veze što to reditelj i scenarist "prilagode" nekoj svojoj "viziji". Postoji više načina da se prenese osobna rediteljska poruka, a da se neke osnovne činjenice ne preskaču i ne ignoriraju.slafko » wrote:
Ono kaj me živcira je povijesni revizionizam i namjerno krivo prikazivanje činjenica ili ignoriranje onih koje ti ne odgovaraju.
Čekaj malo. Pet Oscara dobio je, znači, film koji su svi shvaćali kao kostimiranu zabavu? Ma nemoj me nasmijavati.kukuriku » wrote:
ne slažem se.
300 je žešće pretenciozno sranje, da.
al gladijator?pa nemojte mi reći da ga je itko shvatio kao povijesni film. toj ono; zabavna kostimirana romantično-herojska drama.takvih filmova ima na bacanje, ali je gladijator jedan od zabavnijih i najmanje intelegineciju vrijeđajućih tog žanra. osim ako baš odlučiš shvatiti ga ozbilno, samo ne vidim zašto bi itko razuman tako nešto učinio.
Ne.Hekatonhir » wrote:
Čekaj malo. Pet Oscara dobio je, znači, film koji su svi shvaćali kao kostimiranu zabavu? Ma nemoj me nasmijavati.
A što se tiče vrijeđanja inteligencije - da, nimalo mi nije zasmetalo što su braća Grakho i Marko Aurelije smješteni u isto vrijeme, a dijeli ih 300 godina. Što je tri stoljeća genijalnim holivudskim scenaristima, ništa. Nimalo mi nije zasmetalo što se tvrdi da je Komod ubio vlastita oca. Kakvi, pa ja o Rimskom Carstvu ništa ne znam, tupavac sam kao prosječni Amer. Kreten na razini glasača njihove filmske akademije. Ono, zajebavaš me.
Sve pet, uopće se nisam bunio zbog scenarističkih izmišljanja i prilagodbi, znam da su nužne. Bunio sam se zbog toga što držim da su mogle biti daleko manje debilne. Ono, možda ti svaki profesor povijesti neće spomenuti agrarnu reformu - premda je to vrlo bitna stvar - ali Marko Aurelije, filozof, jedan od tzv. petorice dobrih careva - svakako je stvar opće kulture. Prije ili poslije čut ćeš za stoike pa će ti njegovo ime biti poznato u kontekstu tri područja: povijesti, filozofije, etike. Takvo što ne falsificiraš, previše je glupo.kukuriku » wrote: (...) Zaboga, i pri izravoj prilagodbi književnog predloška ubacuju likove, izbacuju likove, mijenjaju im karakter, ljubavi, mile djeve pretvaraju u ratnice i slično.
Pa šta?
Odnosno, meni je pa šta.
Drugi se slobodno mogu uzrujavati i ljutiti i smatrati to smećem.
E, a ja nisam mogla editirati post, pobrisala sam ga, ali se slažem i dodajem: nije više problem što ja od Ridleya ne mogu ništa naučiti, nego šta Ridley radi s onim što zna.kukuriku » wrote: A budimo realni, onima koji misle da će povijest naučiti iz filmova Ridleya Scotta, ionako nema pomoći.
Meni je jako žao što su sjebali taj film. Priča ima toliko potencijala da je to strašno, a ovi uspiju razjebat sve. Najbolji dio filma (gledao u kinu) su mi bili izlasci raskopčanog Orlanda Blooma na ekran. Klinke su vrištale u ekstazi, a toliko barely-legal estrogena ne može biti loše.Pješčana » wrote:a Troja?
toliko su pazili na detalje da je moja tadašnja profesorica intenzivno vrtila očima kad bi se film spomenuo. sjećam se kako je komentirala samo neke dijelove, poput stavljanja novčića umrlom na oči, što uopće nije bilo dio helenske kulture.
Jebat ga sadHekatonhir » wrote:Trebala si ostaviti post, bio je odličan.
Kaže žena koja je otkidala na NKotB.Pješčana » wrote:Orlando Bloom ne bi trebao biti trigger ikome za estrogen( osim u LOTRu)
Trinity koristi nmap.MightyMe » wrote:Živcira me nepostojanje kursora na kompjuterima.
Users browsing this forum: ClaudeBot and 3 guests