Crkva očito nije sasvim izgubljena. Priznajem, iznenadilo me ovo, zato i dijelim.SNIMKA propovijedi svećenika Krunoslava Karasa, objavljena na stranici Studentskog katoličkog centra Slavonski Brod, privukla je veliku pozornost na društvenim mrežama. Videozapis je podijelila i Severina.
"Žena treba biti neovisna"
Svećenik se u propovijedi obratio ženama i poručio: "Djevojke, žene, po mom mišljenju, mom osobnom mišljenju, nijedna žena ne bi trebala ući u brak: prvo, da nije obrazovana, drugo, da nije zaposlena, i da nema svoj kruh u rukama. Žena se ne smije učiniti ovisnom o muškarcu. Žena treba biti neovisna, žena treba biti emancipirana. Netko će reći: 'Evo, vidi, feminista'. Pa i jesam u jednu ruku, da."
"Zašto? Znate, kad toliko čuješ problema i nevolja, osvijestiš se. Zašto? Žena se, nažalost, učini ovisnom o muškarcu. Da, muškarac je taj koji vlada, koji gospodari, koji privređuje, a ti si tu da šutiš i slušaš. Ne, to nije volja Božja. To nije ono što Bog želi. Žena mora biti emancipirana, žena mora biti neovisna, i ne smije biti ovisna o muškarcu", nastavio je svećenik.
Snimka je pregledana preko pola milijuna puta, ima skoro 30 tisuća lajkova i preko tisuću komentara.
"Nisam vjernica, ali njega bih rado poslušala"
"Najrealnije što sam dosad čula, bez romantiziranja", "Svaka vam čast, osvješten čovjek i duhovnik!", "Ajde hvala Bogu na normalnom sveceniku", "Nisam vjernica i ne idem u crkvu, ali ovog bi svećenika rado poslušala", hvalile su ga Hrvatice u komentarima.
Naravno, bilo je i onih koji su se našli uvrijeđeni izjavom da ženina egzistencija ne bi trebala ovisiti o muškarcu. "Zato nažalost i imamo rastave brakova zbog ovakvih izjava pastira...", "Pa kako ko!!!evo ja sam odlucila da zelim ostati kod kuce i odgajati svoju djecu!!!nije mi to suprug uvjetovao to je bila iskljucivo samo moja odluka", pisale su neke korisnice Instagrama.
Tko je vlč. Krunoslav Karas?
Na stranicama osječke župe sv. Ćirila i Metoda stoji da je Krunoslav Karas rođen 9. lipnja 1979. godine u Osijeku. Prvih šest godina osnovne škole završio je u Dardi, a zadnje dvije u Osijeku, gdje je kao prognanik boravio za vrijeme i nakon Domovinskoga rata.
U Osijeku je završio i srednju graditeljsko-geodetsku školu, te stječe zanimanje građevinskog tehničara. Nakon srednje škole služi vojni rok u Požegi i Zagrebu. Poslije vojske, 1999. godine, zajedno s obitelji vraća se u Dardu.
Sa željom da postane svećenik dolazi u Bogoslovno sjemenište Đakovo i upisuje studij teologije. Diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu 2005. godine. Za đakona je zaređen 30. listopada 2005., a đakonski praktikum proveo je u Župi sv. Nikole biskupa u Vinkovcima.
Za mladomisničko geslo izabrao je riječi iz Druge poslanice Timoteju: "Znam komu sam povjerovao" (usp. 2 Tim 1,12). Djeluje kao župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju (Slavonski Brod) te kao studentski kapelan i duhovnik.
'Žena ne smije biti ovisna o muškarcu'
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 883 times
- Been thanked: 1687 times
Propovijed slavonskog svećenika: "Žena ne smije biti ovisna o muškarcu"

- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 1788 times
- Been thanked: 756 times
Uvijek se nađe netko tko će reći: „Zato nažalost i imamo rastave brakova zbog ovakvih izjava pastira...“ 
Ali svećenik je pametan i dobar. Slažem se s njim „u zarez“.
Ali svećenik je pametan i dobar. Slažem se s njim „u zarez“.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 1788 times
- Been thanked: 756 times
Mislim da je to relativno, npr. Istra je vrlo liberalna, napredna sredina — govorim iz iskustva. Rijeka je isto takva, kao i Zagreb. Svećenik je Osječanin, što znači da ni Slavoniju ne možeš otpisati kao „ruralni“ kraj. Urbanizirani dijelovi su „moderniji“ po shvaćanjima.
U tome, naravno, ima iznimaka — ni moja „formula“ nije idealna jer nemam podatke koji dokazuju prethodne generalizacije. Gradovi su često „slobodniji“ od sela, ali to ne znači da u gradovima nema zatucanosti.
U tome, naravno, ima iznimaka — ni moja „formula“ nije idealna jer nemam podatke koji dokazuju prethodne generalizacije. Gradovi su često „slobodniji“ od sela, ali to ne znači da u gradovima nema zatucanosti.
Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
- Stitch
- Head Honcho
No ekonomska razvijenost, urban(iziran)ost, obrazovanje i liberalnost stavova često idu zajedno, ali nisu ista stvar. Za Hrvatsku čak postoji istraživanje koje prilično dobro odgovara tvom dojmu. Analiza podataka European Values Study pokazala je da su mlađi, bolje obrazovani, stanovnici većih gradova te stanovnici Istre i Primorja permisivniji (pretjerano popustljivi; previše tolerantni ili liberalni) prema moralnim pitanjima.
Postoji međutim i intrigantna kontraindikacija - drugo istraživanje, s uzorkom od 1500 ljudi, nije našlo velike regionalne razlike u općim Hofstedeovim dimenzijama kulture. Autori zaključuju da je Hrvatska po tim dimenzijama razmjerno homogena.
No ekonomska razvijenost, urban(iziran)ost, obrazovanje i liberalnost stavova često idu zajedno, ali nisu ista stvar. Za Hrvatsku čak postoji istraživanje koje prilično dobro odgovara tvom dojmu. Analiza podataka European Values Study pokazala je da su mlađi, bolje obrazovani, stanovnici većih gradova te stanovnici Istre i Primorja permisivniji (pretjerano popustljivi; previše tolerantni ili liberalni) prema moralnim pitanjima.
Postoji međutim i intrigantna kontraindikacija - drugo istraživanje, s uzorkom od 1500 ljudi, nije našlo velike regionalne razlike u općim Hofstedeovim dimenzijama kulture. Autori zaključuju da je Hrvatska po tim dimenzijama razmjerno homogena.
Potpisi su za budale.
-
- Information
-