Sam Neill (1947. - 2026.)
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 768 times
- Been thanked: 1449 times
Novozelandski glumac Sam Neill, kojeg pamtimo po ulogama u filmovima The Hunt for Red October (1990.), Jurassic Park (1993.), The Piano (1993.) i Event Horizon (1997.) te serijama Merlin (1998.) i Peaky Blinders (2013.), umro je u 78. godini. Od 2022. liječio se od limfoma. Proglašen je zdravim, ali liječnici su smatrali da do kraja života treba stalnu preventivnu kemoterapiju. Smrt je došla iznenadno i neočekivano, tvrdi obitelj, pogotovo nakon remisije.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 768 times
- Been thanked: 1449 times
Znam da lijekovi za kemoterapiju, među inim, mogu oštetiti pluća, srce ili jetru. Npr. antraciklini (poput doksorubicina), vrsta inhibitora topoizomeraze, uzrokuju oštećenje srca kada se uzimaju u visokim ukupnim dozama. No i stanice raka otpuštaju toksine koji mogu djelovati slično (sindrom lize tumora i sindrom otpuštanja citokina). Kod raspadanja tumora stanice oslobađaju velike količine kalija, fosfata i mokraćne kiseline u krvotok, što uzrokuje zatajenje bubrega i poremećaje srčanog ritma. To je vrlo opasno onkološko stanje koje zahtijeva hitnu intervenciju. Da se takvo što dogodilo, Sam Neill ne bi bio kod kuće, bio bi hospitaliziran. No bez objave uzroka smrti možemo samo nagađati. 
Potpisi su za budale.
-
- Information
-