Da, ali samoća u hrvatskim gradovima proizilazi iz provincijalizma (jer se mi samo ugledamo na Beč-Pariz-Tokijo, što je odlika provincije), a samoća u svjetskim centrima iz prateće alijenacije; a do alijenacije treba narasti. Ne kažem da alijenacija ne postoji i u Hrvatskoj međutim, ona je više manufakturnog tipa, dok je svjetska posljedica visoko sofisticiranih tehnoloških društava i individulističke tradicije. Naša je rudimentarna; kao i svaka preslika; kopija; oponašanje Mona Lize, Van Goghovih Suncokreta, Munchove anguish iskrivljene percepcije, etc.nina williams » wrote: Ali...zatvorena i primitivna društva uvijek (ono, baš uvijek) imaju manji broj samaca.
Razvodi i kasni brakovi su 'izmišljeni' u gradovima. Velikim gradovima, ne gradićima. Samci nisu nikad bili seoska moda. (Aj dobro, ima par slavonskih i hercegovačkih običaja na temu, al i baćo je samo jedan u selu.)
Ni seksa, ni grada
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 826 times
- Been thanked: 1566 times
Potpisi su za budale.
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Oš reć da je bolje bit kozmopolitski neg malograđanski usamljen?faktotum » wrote:
Da, ali samoća u hrvatskim gradovima proizilazi iz provincijalizma (jer se mi samo ugledamo na Beč-Pariz-Tokijo, što je odlika provincije), a samoća u svjetskim centrima iz prateće alijenacije; a do alijenacije treba narasti. Ne kažem da alijenacija ne postoji i u Hrvatskoj međutim, ona je više manufakturnog tipa, dok je svjetska posljedica visoko sofisticiranih tehnoloških društava i individulističke tradicije. Naša je rudimentarna; kao i svaka preslika; kopija; oponašanje Mona Lize, Van Goghovih Suncokreta, Munchove anguish iskrivljene percepcije, etc.
Pa dobro...možda jest, al ono...i dalje si usamljen.
(Čak je ovo boldano 'možda' jako diskutabilno. Jer kozmopolitski usamljenici ispadaju snobovi, tj. veći malograđani od malograđana samih. Kada ti je sve dano na pladnju, a ti si i dalje nezadovoljan...šonjo si. Izmišljaš nezadovoljstvo radi nezadovoljstva samog, tj. radi neke mode.
Jer...čoek nije takav u svojoj prirodi.
Ajme neeee, egzistencijalizam mi sve više lupa na vrata ove teme.
Samoća je samoća - gdje god bio. Nisam nikada čeznuo biti usamljen na bečki ili tokijski način. Kad sam bio sam - jednostavno sam bio sam. Uvijek i uglavnom iz istih razloga, u Zagrebu ili u New Yorku.faktotum » wrote:
Da, ali samoća u hrvatskim gradovima proizilazi iz provincijalizma (jer se mi samo ugledamo na Beč-Pariz-Tokijo, što je odlika provincije), a samoća u svjetskim centrima iz prateće alijenacije; a do alijenacije treba narasti. Ne kažem da alijenacija ne postoji i u Hrvatskoj međutim, ona je više manufakturnog tipa, dok je svjetska posljedica visoko sofisticiranih tehnoloških društava i individulističke tradicije. Naša je rudimentarna; kao i svaka preslika; kopija; oponašanje Mona Lize, Van Goghovih Suncokreta, Munchove anguish iskrivljene percepcije, etc.
Ti misliš da se ljudi furaju na usamljenost i otuđenost iz nekih trendi razloga?
Kužim. Ovdje se trkelja o samoći kojoj je uzrok, u tehnološki razvijenijim zemljama i individualističkim nazorom u životu, sam način na koji to društvo funkcionira, a mi ga trendovski kopiramo jer je to baš fora, ne?Pješčana » wrote:nemojte izjednačavati samoću i usamljenost.
Dok usamljenost možemo izabrati sami...Ne vatam.
Usamljenost je stanje duha.
Samoća je voljan ili nevoljan odabir. Netko može biti u paru a strahovito usamljen (mislim daje morti o tom pisala gore).
Možeš se osjećati jadno i samo u paru, okružen ljudima.
I možeš biti sretan i zadovoljan životom na rijetko naseljenom otoku
Samoća je voljan ili nevoljan odabir. Netko može biti u paru a strahovito usamljen (mislim daje morti o tom pisala gore).
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Stitch
- Head Honcho
Govoriš o razlici osamljenost - usamljenost? 
Potpisi su za budale.
ne, govorim o razlici samoća- usamljenost.Hekatonhir » wrote:Govoriš o razlici osamljenost - usamljenost?
sad, jel tebi osamljenost i samoća isto?
želim reći da bi trebalo oprezno postupati s kategorijama samaca kao nesretnih jedinki i kategoriji uparneih kao sretnih, i ne usamljenih.
jer, koliko ih ja vidim oko sebe, primjeri vrlo često prelaze u ovu drugu kategoriju
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Nije mi isto samoća - usamljenost, ali mi je osamljenost-usamljenost istoPješčana » wrote: ne, govorim o razlici samoća- usamljenost.
sad, jel tebi osamljenost i samoća isto?![]()
želim reći da bi trebalo oprezno postupati s kategorijama samaca kao nesretnih jedinki i kategoriji uparneih kao sretnih, i ne usamljenih.
jer, koliko ih ja vidim oko sebe, primjeri vrlo često prelaze u ovu drugu kategoriju
To je više išlo Hekatonhira, s obzirom da on uvodi razlike, za nešto što sam mislila da je ista stvar
- Nikolajevna
Samoća jest usamljenost.Pješčana » wrote:Usamljenost je stanje duha.
Kad si sretan i zadovoljan životom na nenaseljenom otoku onda te ne mori samoća.
ne, nije isto.Nikolajevna » wrote:
Samoća jest usamljenost.
Kad si sretan i zadovoljan životom na nenaseljenom otoku onda te ne mori samoća.
samoća nije stanje svijesti, usamljenost jest.
ako si sretan na pustom otoku, samoća te neće moriti, uživat ćeš u njoj. ja nigdje nisam spomenula da je samoća nužno negativan pojam
Cini mi se tvoje vidjenje sasvim ok. Samoca nije uvijek u skupini nesretnosti dok usamljenost to,uglavnom, je. Gledam po sebi. U braku, volim, a ponekad sam silno usamljen i radi toga silno tuzan. Slozio bih se da je to stanje.Pješčana » wrote: ne, nije isto.
ako si sretan na pustom otoku, samoća te neće moriti, uživat ćeš u njoj. ja nigdje nisam spomenula da je samoća nužno negativan pojam
Alijenacija.je.univerzalan..pojam..otuđenost,je..lokalizam.Hekatonhir » wrote:Zar su ukinuli riječ otuđenost?
- Nikolajevna
Ne znam, ja sam mislila da onog tko je sretan na pustom otoku neće moriti samoća tj. da neće niti osjećati samoću. Jer da je samoća usamljenost.Pješčana » wrote: ne, nije isto.
Evo i HJP kaže:
samoća
stanje onoga tko trpi što je sam; usamljenost, osama [muči me samoća; ne podnosim samoću]
Čekaj malo... da ti to meni ne prodaješ neke US-ovske fore, ha?
nije mi baš Hrvatski jezični portal neko mjerilo, ali reci mi onda kako bi nazvala život jedne osobe koja nije uparena? ili koja nije u obitelji? ili koja nije okružena prijateljima?Nikolajevna » wrote:
Ne znam, ja sam mislila da onog tko je sretan na pustom otoku neće moriti samoća tj. da neće niti osjećati samoću. Jer da je samoća usamljenost.
Evo i HJP kaže:
- Stitch
- Head Honcho
Usamljenost je subjektivna stvar, osjećaj samoće. Osamljenost nije, ona je objektivna. Jer je stanje samoće.blue » wrote: Nije mi isto samoća - usamljenost, ali mi je osamljenost-usamljenost isto
To je više išlo Hekatonhira, s obzirom da on uvodi razlike, za nešto što sam mislila da je ista stvar
Potpisi su za budale.
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Ne baš.kukuriku » wrote:Naslov ove teme me podsjetio: imate li i vi dojam da se o seksu nikad nije više pričalo, a manje ga se prakticiralo?
Prvo, blage veze nemam kolko se 'prije' pričalo. (I šta znači prije?)
Drugo, ne znam ni kolko ga se 'prije' prakticiralo. Ustvari, ne znam ni kolko ga se danas prakticira. U mene frekventnost sasvim zadovoljavajuća (za moj ukus), valjda je i u drugih (za njihov). Nije da mi baš na dnevnoj bazi kukaju o manjku/višku.
- Nikolajevna
Da, muškarci su postali nekako pričljivi. A to je priličan turn off.kukuriku » wrote:Naslov ove teme me podsjetio: imate li i vi dojam da se o seksu nikad nije više pričalo, a manje ga se prakticiralo?
A jebiga.kukuriku » wrote:Naslov ove teme me podsjetio: imate li i vi dojam da se o seksu nikad nije više pričalo, a manje ga se prakticiralo?
Šuškali su se ljudi oduvijek ali kad slusam price starih ljudi cujem da njihovi problemi nisu presli granicu :"...samo da nas netko ne vidi."
A danas -nadzorne kamere, mobiteli s kamerom, panoramske snimke, đir po rivi na vox-u, ssang yong sa kamerom za rikverc, satelitske snimke koje vidu sijede pubične dlake...
Mislin da san bija jasan
ni ja nisam znala da je tako strašna situacija, ali neki tvrde da je elementarna nepogoda.
sad sam saznala i da sam jela lažne fritule.
doduše, istina je da ima premalo alfa-muškaraca.
ja isto mislim da je to nešto na bazi seksa, a ne na bazi beča.Nikolajevna » wrote:Ah, klasika. Nisu uspjeli doći do seksa u Zagrebu i sad tužakaju Zagrepčane da glume bečku školu.
"Čim sam vidio tvoju facu, znao sam da si to ti" (?!?!)
aryna » wrote: ni ja nisam znala da je tako strašna situacija, ali neki tvrde da je elementarna nepogoda.
ja isto mislim da je to nešto na bazi seksa, a ne na bazi beča.
Nema ih uopće. Samo prilagodljivih koji baš ne kontaju najbolje kad se treba pretvoriti u alfu. Ti su rijetki.
Koliko je nepismenih, trebale bi biti sretne i s omega muškarcem.aryna » wrote: ni ja nisam znala da je tako strašna situacija, ali neki tvrde da je elementarna nepogoda.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
-
- Information
-