Idem ispočetka.
Kažeš, udomili, a ne kupili. Što znači da bi joj genetika mogla biti upitna, ali nadajmo se najboljemu, a sranja se događaju i sa psima s rodovnikom.
Čini se da nitko ne voli crne pse osim mene. Ja ih obožavam.
Sve što znam o hrvatskim ovčarima, znam iz druge ruke - od poznanika koji ih imaju. Pretpostavljam da je želite za kućnog ljubimca, a ne za čuvanje ovaca pa u tom smjeru treba i razmišljati. Vjerojatno će lajavost biti najteže kanalizirati, ali nije nemoguće.
Nuždu će obavljati po kući sve rjeđe, ali računaj - negdje do šestog mjeseca: ne zato što neće, nego zato što ne može - probavni i urinarni sustav još joj nisu dovoljno razvijeni, no ako je počela sama "tražiti van", to je super i to potiči.
To ti je i glavni princip: ono što ti se sviđa, nagradi, a što ti se ne sviđa, napravi se da ne primjećuješ. Ili kanaliziraj.
Evo ti savjeta za lajanje, što bi mogao biti glavni problem, bez obzira na to živite li u stanu ili obiteljskoj kući.
- Najprije odredi što joj je najprivlačnije u životu: hrana ili igračka, a oboje mora biti popraćeno lijepom riječju i maženjem - to ćemo zvati nagradom;
- onda je pozovi k sebi ili čekaj da ti priđe, a kad to učini, pričekaj da te pogleda pa odaberi riječ koju ćeš s tim njezinim pokretom glave povezivati - 'gle', 'vidi', 'keksić', 'pingvin' (ovo posljednje ipak ne, predugačko je) - to ćemo nazvati poticajem, a istovremeno s tom riječju uvali joj nagradu;
- nakon nekog vremena, zamijeni redoslijed reakcija-poticaj u poticaj-reakcija, a onda to nagradi;
- deri po tome dok ne postane doslovce ovisna o nagrađivanju.
Poslije, kad god zalaje, a ti to ne želiš, upotrijebi riječ koju si odabrala kao poticaj (engleski se to kaže
cue, ali ja više volim smisleni prijevod) i vidi hoće li reagirati. Najprije hoće jednom od deset puta, pa dvaput od deset - kad dođeš do osam ili devet od deset, uspjela si.
Zapamti dvije stvari. Prvo: svi se u kući morate prema njoj ponašati jednako - nema da joj jedan nešto dopušta, a drugi ne. Najprije se dogovorite o pravilima: može li na kauč, fotelju, krevet ili ne može, primjerice. Kao drugo: sve što je sad naučiš, za godinu dana morat ćeš opet ponavljati. I tako još par stotina puta - to ti je kao škola, gdje se u svakom razredu uči slično, ali malo prošireno gradivo.
Kad smo već kod učenja, nema tu 'mala je još'. Počela je učiti otkako je progledala, a čak i prije. sve što je
sad naučiš, ostat će joj za cijeli život. Ako je prvi put cijepljena protiv zaraznih bolesti, kupi joj ormicu (bolja je nego ogrlica) i lajnu pa je izvedi u desetominutnu šetnju da se počne navikavati na grad. Poslije šetnje neka budu sve dulje. Ako imaš prijatelje ili poznanike za čije pse sigurno znaš da se redovito cijepe i štite od nametnika, odvedi je na jednosatno druženje. Nisam vidjela jednog nesocijaliziranog ili preplašenog psa koji postao takav upravo zato što mu nisu na vrijeme dopustili da se upozna s okolinom.
Glavna je osobina svakog šteneta radoznalost: iskoristi to.
Hrvatski ovčari uživaju i igri i učenju trikova, a brzi su u svladavanju gradiva. Javi mi se PP-om pa ću te uputiti koga da pitaš u svojem dijelu Hrvatske.
Mislim da je ovo zasad dosta, a ja bih mogla bekonačno. Nastavit ćemo kad počne gristi namještaj, kablove i cvijeće.