Emericzy » wrote:
Pa to se i ja pitam. Ali, dama je postavila stvar kao da se sada u Hrvatskoj mulja i krade, a u socijalizmu se nije. Ja pokazujem da je to glupost.
u socijalizmu su kod nas svi muljali. ma i prije socijalizma. ti nisi nikad muljao? ..ili se to racuna u poslovni folklor?

ali, muljalo se s mjerom i muljanje je bilo opce dobro, nije bilo rezervirano samo za neke.
O, da. Velikim prevarantima kuca se 400 puta više nego u Jugi. Pa svaki dan je netko novi u Remetincu.
na koje muljanje u socijalizmu mislis? pedesetih?..sezdesetih?..kada? na koga mislis da se mu se nije kucalo? na tita i obitelj mu? ..na babu abdica? geneks i ineks? inu?
ok, neka su muljanja prikazivana politickim progonima diktaturnog rezima, za rasliku od danas kad politika nema veze s kriminalom, ali samo u toliko sto se danas ne zna kad pocinje kriminal, a kad zavrsava drzava. i obrnuto.
to je u prijasnjem sustavu barem bilo pod kotrolom. kad je nestalo kontrole, onda je taj duh iz boce koji je bio pod kontrolom preuzeo sustav.
Treba pogledati par vila u Luganu i sličnim mjestima bivših guzonja u jugoslavenskim import-eksport firmama, Ini i sličnima. Brzo shvatiš da to nije tuđmanovski izum. Jedino što je bilo novo jest da se za Tuđmana to radilo javno i navrat-nanos, a u igru su uskočili i neki šoferi i bageristi.
privatna vlasnistva su te ondasnje vile? koji su to? nije lugano bas toliko velik.

ok, bilo je nesto onih pod kontrolom, nekih d(j)ikana, koji su jos neke poslove obavljali osim trgovackih.
ukratko, usporedjivati muljanja onda i sada da bi se nesto tu izjednacilo u korist mozda cak i treceg muljanja, smijesno je.
nepravilnosti i mane ondasnjeg i sadasnjeg sustava je isto tako smijesno usporedjivati.
kao sto vidimo onaj se sustav mogao mijenjati, ovaj ocito ne moze. ovaj moze samo napredovati u suprotnom smjeru od smjera u kojem je mogao napredovati onaj sustav, ali mi smo izabrali da usporedjuci muljanja i stavljajuci ih na istu kvalitatitvnu i kvantitativnu razinu, omogucimo, najvecu pljacku i koncentraciju tako opljackanog kapitala i da slobodnim izborom omogucimo njegovo pranje i umnazanje. ako se i kuca 400 puta vise prevarantima nego u jugi, sto je cak i stilski vrlo sumnjivo, opljackalo se 40 milijradi puta vise, u duplo manje vremena.
dakle, mozda ne pazimo bas sto govorimo, ali pokusajmo bar biti vise iskreni, a manje muljat..