Roaming
- Tyrion Lannister
Jedan dobar članak koji pojašnjava probleme s kojima će se neki sigurno naći.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/za-o ... 76561.aspx
Crtica sa zadnjeg putovanja. Stojim u redu na pregled dokumenata na Marco Polo. Mladi par u srednjim dvadesetim iz SPU sređen, skockan, zaljubljen. Počinju razgovor. Na žalost njihov glas dopire do mene. Tema razgovora je surfanje Internetom. Umjesto 123221190 mjesta za Wifi mladi hrvatski ovisnici kupuju par bigabajta za 50ak kuna.
P.S. Nije stvar novca nego gluposti i neznanja.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/za-o ... 76561.aspx
Crtica sa zadnjeg putovanja. Stojim u redu na pregled dokumenata na Marco Polo. Mladi par u srednjim dvadesetim iz SPU sređen, skockan, zaljubljen. Počinju razgovor. Na žalost njihov glas dopire do mene. Tema razgovora je surfanje Internetom. Umjesto 123221190 mjesta za Wifi mladi hrvatski ovisnici kupuju par bigabajta za 50ak kuna.
P.S. Nije stvar novca nego gluposti i neznanja.
Ja ti sanjam let, bijelo jedro nasred mora, mene zove nova zora.
Ja sam samo Vagabundo.
Ja sam samo Vagabundo.
- Nukac
- Davorich
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 91 times
Ne znam u čemu je problem ako uzmeš MB za pare u roamingu... 
Niti sam glup a imam i znanja. Ali nekad mi se jednostavno ne da hodat gradom i tražit free wifi, a još manje ispunjavat 200 formulara da bi na sekundu pogledao nešto na netu, pa radije uzmem parsto MB za 50 kn.
Niti sam glup a imam i znanja. Ali nekad mi se jednostavno ne da hodat gradom i tražit free wifi, a još manje ispunjavat 200 formulara da bi na sekundu pogledao nešto na netu, pa radije uzmem parsto MB za 50 kn.
A i nema uvijek wifija na rasolaganju. Cak i tamo gdje bi ocekivao da ga ima.Nukac wrote: ↑13 Jun 2017, 12:19Ne znam u čemu je problem ako uzmeš MB za pare u roamingu...
Doduse, ima, ali ne slobodnog za pristekavanje.
Onda moras ic popit nesto da bi dosao do interneta.
Pitanje s roamingom.
Kad sam ja u roamingu onda je bilo da sam placala dio dolaznog poziva. Ako kuzim, sad sve to placa onaj tko me zove dok sam vani a meni se nista ne obracunava?
Njemu se racuna kao medjunarodni poziv ili?
- Nukac
- Davorich
Ako on zove iz HR, a ti si u Njemačkoj, on ne plaća ništa. A ni ti.
Nego, sad će biti jedna apsurdna situacija.
Recimo, kad iz HR zoveš nekoga na SLO broj, plaćaš visoku cijenu poziva.
No međutim, ako si u SLO ili Mađarskoj i zoveš nekog na SLO broj, plaćaš kao da zoveš lokalni telefonski broj. Jer si u roamingu.
No međutim, ako si u SLO ili Mađarskoj i zoveš nekog na SLO broj, plaćaš kao da zoveš lokalni telefonski broj. Jer si u roamingu.
Joj, meni to nis ne ide.Nukac wrote: ↑13 Jun 2017, 13:05Ako on zove iz HR, a ti si u Njemačkoj, on ne plaća ništa. A ni ti.
Kakva je situacija ako sam u Hr sa njemackom karticom znaci u (roamingu sam) i zove me mama iz Hr.
Jel bi to bilo to? Niko nis ne placa?
Odnosno, isto je da li me zove na vip ili na deutsche telekom dok sam u Hr?
Nisam ovo znala za Singapur, ali da, zvuci singapurski.
Ali tamo nije toliki problem jer em nije prevelik, em znaju engleski pa imas koga pitati.
Veci je problem Japan, tamo je stvarno dobro imati portable wifi. Nije tako skupo a vrijedi vise dana.
S njihovim poznavanjem engleskog zna biti koristan i kao prevoditelj.
Ovo nije točno i nemoj se zajebat misleci da je jeftinije. Ako si doma na recimo VIPu i poziv za Njemačku ti košta 5kn/min apsolutno ista cijena ce ti biti obavio ti poziv iz hrvatske ili se nalazio u njemackoj 200m od osobe koju zovešNukac wrote: Recimo, kad iz HR zoveš nekoga na SLO broj, plaćaš visoku cijenu poziva.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ukinut je samo roaming ili u prijevudu cijene bilo gdje u EU ce ti biti iste kao i u matičnoj državi, a ako ti je doma international poziv 5kn/min biti ce i bilo gdje unutar EU , ako ti je free doma biti ce i vani.Nukac wrote:Isprobat ću za vikend pa ti reć.
- Nukac
- Davorich
To je točno, jer sam baš sad išao provjeriti kod svog mobilnog operatora.Tajmer wrote: ↑14 Jun 2017, 07:48Ovo nije točno i nemoj se zajebat misleci da je jeftinije. Ako si doma na recimo VIPu i poziv za Njemačku ti košta 5kn/min apsolutno ista cijena ce ti biti obavio ti poziv iz hrvatske ili se nalazio u njemackoj 200m od osobe koju zoveš
Cijena poziva kad si u roamingu je ista bez obzira jel zoveš Hrvatski, slovenski ili islandski broj telefona.
Cijena poziva kad nisi u roamingu je drugačija ako zoveš domaći ili inozemni broj.
Roaming kao takav više ne postoji.vave10 wrote:a kakve su cijena interneta u romingu ? ako recimo u hr imam 3gb u paketu. jel to mogu vani trosit normalno besplatno ko da sam u hr ?
Ako si doma imao 3GB u paketu onda tih 3GB mozes trositi u bilo kojoj EU zemlji bez ikakve extra naknade.
S druge strane ako imas npr paket 1000 min prema svim nacionalnim (HR) brojevima onda bilo gdje unutar EU kad zoves nacionalni (HR) broj imaš besplatno tj troše ti se minute iz paketa
No ako tvoja tarifa ima cijenu od 5kn/min za pozive van Hrvatske u EU zemlje onda ces ti tih 5kn/min placati zvao ti njemacki broj iz hrvatske ili iz njemacke. To što si ti u njemačkoj nema veze i to će za tebe i tvoju tarifu i dalje biti internacionalni poziv po važecem cijeniku.
Ukratko biti ce ti jeftinije komunicirat s domovinom i trošiti net, a ostali pozivi ce biti jednako skupi.
sve cijene i paketi koji ti vrijede dok si na teritoriju hrvatske vrijede ti i u Lisabonu, parizu, londonu, amsterdamu, oslu itd.
S druge strane ukidanje roaminga NE ZNAČI da ces odlaskom u Portugal poziv prema portugalskom broj placati jeftinije ( ili jos gore da ces trositi minite iz nacionalnog paketa) nego li ga plaćaš sada kad si doma.
- Nukac
- Davorich
Kao što sam ti već rekao, potpuno si u krivu, prouči malo kod svog mobilnog operatera.
Evo ti iz VIP:
Od 15.6.2017. u okviru osnovnih roaming cjenika (Osnovni EURO i Vodafone World) cijene reguliranog roaming prometa u EEA zemljama u potpunosti se izjednačavaju s cijenama vaše domaće tarife.
Osnovni EURO ili Vodafone World cjenik - cjenik u inozemstvu u zemljama EEA od 15.6.2017.
Odlazni poziv iz EEA prema EEA (min) Cijena poziva prema ostalim mobilnim mrežama u HR iz domaće tarife
Dolazni poziv (min) 0 Kn
SMS Cijena SMSa prema ostalim mobilnim mrežama u HR iz domaće tarife
MMS Cijena MMSa prema ostalim mobilnim mrežama u HR iz domaće tarife
MB Cijena MB u HR iz domaće tarife
Daklem, odlazni poziv iz EU prema EU broju je kao da u HR zoveš drugu mobilnu mrežu.
S čime dolazimo do paradoksa koji sam već prije napisao: ako zoveš s HR mobitela broj u Njemačku, plačat ćeš to skuplje nego ako si u Sloveniji i s HR mobitela zoveš taj broj u Njemačkoj.
Evo ti iz VIP:
Od 15.6.2017. u okviru osnovnih roaming cjenika (Osnovni EURO i Vodafone World) cijene reguliranog roaming prometa u EEA zemljama u potpunosti se izjednačavaju s cijenama vaše domaće tarife.
Osnovni EURO ili Vodafone World cjenik - cjenik u inozemstvu u zemljama EEA od 15.6.2017.
Odlazni poziv iz EEA prema EEA (min) Cijena poziva prema ostalim mobilnim mrežama u HR iz domaće tarife
Dolazni poziv (min) 0 Kn
SMS Cijena SMSa prema ostalim mobilnim mrežama u HR iz domaće tarife
MMS Cijena MMSa prema ostalim mobilnim mrežama u HR iz domaće tarife
MB Cijena MB u HR iz domaće tarife
Daklem, odlazni poziv iz EU prema EU broju je kao da u HR zoveš drugu mobilnu mrežu.
S čime dolazimo do paradoksa koji sam već prije napisao: ako zoveš s HR mobitela broj u Njemačku, plačat ćeš to skuplje nego ako si u Sloveniji i s HR mobitela zoveš taj broj u Njemačkoj.
Ne nego ti krivo čitaš. Jasno ti liše da ce se u EEA zemljama pozivi naplačivati jednako kao što bi ih platio u hrvatskoj tj da se ukida Roaming, a ne internacionalni pozivo.
I gdje to točno piše da sad mozes besplatno zvati u EEA zemlje? Nauci razlikovat pojam Roaming i pojam internacionalni poziv. 2 poptpuno razlicite stvari,
Ako ti u svojoj tarifi sad imas besplatne pozive za EEA zemlje imat ces i kad odeš do npr Austrije, ako pak nemaš besplatne pozive imati ćeš istu cijenu iz koje god EEA zemlje zoveš.
5kn/min je 5kn/min zvao ti mujin austrijski broj iz Zagreba, osla, santorinija ili valencije.
Taj paradox je postojao i prije. Meni na bonbon ako sam u HR poziv u recimo Spain kostao 5kn/min, a ako odem u SLO il bilo gdje u EU roaming bio je 2kn i nešto.
I gdje to točno piše da sad mozes besplatno zvati u EEA zemlje? Nauci razlikovat pojam Roaming i pojam internacionalni poziv. 2 poptpuno razlicite stvari,
Ako ti u svojoj tarifi sad imas besplatne pozive za EEA zemlje imat ces i kad odeš do npr Austrije, ako pak nemaš besplatne pozive imati ćeš istu cijenu iz koje god EEA zemlje zoveš.
5kn/min je 5kn/min zvao ti mujin austrijski broj iz Zagreba, osla, santorinija ili valencije.
Taj paradox je postojao i prije. Meni na bonbon ako sam u HR poziv u recimo Spain kostao 5kn/min, a ako odem u SLO il bilo gdje u EU roaming bio je 2kn i nešto.
- Nukac
- Davorich
Vidim da si pametan do neba.
Ocito ti ne citas s razumijevanjem.
Lijepo ti pise da ce poziv dok si u Eu drzavi prema bilo kojem broju u eu drzavi kostat kao nacionalni poziv.
Ali dok si u Hr ce te poziv prema bilo kojem eu broju kostat kao medjunarodni poziv.
A moja slovenska mreza je do sad imala 4000 jedinica po sloveniji, a sad je to promijenjeno na 4000 jedinica po cijeloj Eu.
S tim dok sam u slo, poziv prema hr placam posebno. Ako sam u roamingu, poziv prema hr mi ide iz ovih 4000 jedinica.
Ocito ti ne citas s razumijevanjem.
Lijepo ti pise da ce poziv dok si u Eu drzavi prema bilo kojem broju u eu drzavi kostat kao nacionalni poziv.
Ali dok si u Hr ce te poziv prema bilo kojem eu broju kostat kao medjunarodni poziv.
A moja slovenska mreza je do sad imala 4000 jedinica po sloveniji, a sad je to promijenjeno na 4000 jedinica po cijeloj Eu.
S tim dok sam u slo, poziv prema hr placam posebno. Ako sam u roamingu, poziv prema hr mi ide iz ovih 4000 jedinica.
- Tyrion Lannister
Sutra vam javim.
Sent from my Lenovo K920 using Tapatalk
Sent from my Lenovo K920 using Tapatalk
Ja ti sanjam let, bijelo jedro nasred mora, mene zove nova zora.
Ja sam samo Vagabundo.
Ja sam samo Vagabundo.
U cijeloj ovoj priči oko roaminga ispada najisplativije uzeti stranu karticu i to iz neke treće zemlje eu gdje rijetko ili nikad ne ideš. Možda će neke kompanije to kontrolirati ali neće sve i vjerovatno će neke i napraviti biznis od toga. Inače totalna debilana 
I don't spend a nickel, if I can help it, unless it somehow profits my mileage account ... The miles are the goal.
- Nukac
- Davorich
Ma kakvi. Postoji klauzula o politici pravedne uporabe:
U cilju sprječavanja zlouporabe ili prekomjerne uporabe Hrvatski Telekom može primijeniti politiku pravedne uporabe na potrošnju roaming usluga u zemljama EEA.
Od 15.06.2017. godine primjena mehanizma kontrole radi utvrđivanja koristi li pojedini korisnik pretežito usluge u pokretnoj mreži Hrvatskog Telekoma ili one u roamingu u EEA i je li pri tome korisnik uglavnom bio prijavljeni u pokretnoj mreži Hrvatskog Telekoma ili u roamingu u EEA.
Ukoliko se utvrdi da je pojedini korisnik u prethodnom promatranom razdoblju, koje nije kraće od 4 mjeseca, pretežito koristio pojedinu uslugu u roamingu u EEA i uglavnom bio prijavljen u roamingu u mrežama drugih operatora u EEA, Hrvatski Telekom može tom korisniku poslati upozorenje o utvrđenom obrascu ponašanja koje upućuje na rizik zlouporabe ili prekomjerne uporabe regulirane roaming usluge u EEA. Ukoliko nakon 15 dana od poslane obavijesti korisnik u promatranom razdoblju i dalje zadrži pretežito korištenje te usluge u roamingu u EEA, pri čemu je i dalje uglavnom prijavljen u roamingu u mrežama drugih operatora u EEA, Hrvatski Telekom može u slučaju tog korisnika primijeniti dodatnu roaming naknadu na daljnje korištenje te usluge
U cilju sprječavanja zlouporabe ili prekomjerne uporabe Hrvatski Telekom može primijeniti politiku pravedne uporabe na potrošnju roaming usluga u zemljama EEA.
Od 15.06.2017. godine primjena mehanizma kontrole radi utvrđivanja koristi li pojedini korisnik pretežito usluge u pokretnoj mreži Hrvatskog Telekoma ili one u roamingu u EEA i je li pri tome korisnik uglavnom bio prijavljeni u pokretnoj mreži Hrvatskog Telekoma ili u roamingu u EEA.
Ukoliko se utvrdi da je pojedini korisnik u prethodnom promatranom razdoblju, koje nije kraće od 4 mjeseca, pretežito koristio pojedinu uslugu u roamingu u EEA i uglavnom bio prijavljen u roamingu u mrežama drugih operatora u EEA, Hrvatski Telekom može tom korisniku poslati upozorenje o utvrđenom obrascu ponašanja koje upućuje na rizik zlouporabe ili prekomjerne uporabe regulirane roaming usluge u EEA. Ukoliko nakon 15 dana od poslane obavijesti korisnik u promatranom razdoblju i dalje zadrži pretežito korištenje te usluge u roamingu u EEA, pri čemu je i dalje uglavnom prijavljen u roamingu u mrežama drugih operatora u EEA, Hrvatski Telekom može u slučaju tog korisnika primijeniti dodatnu roaming naknadu na daljnje korištenje te usluge
-
- Information
-