ahhah o jebemu pa šta ne mogu poštovat ljudske osjećaje??? O tome se radi. O ljudskim osjećajima!!! Ne želim da se prema ljudima ponašam kao kreten, jer mi je stalo da se i oni dobro osjećaju!!!Hekatonhir » wrote:Ne, opet. Poštovanje podrazumijeva nekakav osjećaj divljenja zbog vrlina koje smatraš bitnima. A do poznavanja smo došli jer tvrdim da ne možeš znati koje su odlike nekog stranca. Pa ga stoga ne možeš ni poštovati. Možeš biti pristojna prema njemu, no to je obična konvencija, tako su te učili. Ne treba od toga stvarati Sai Babinu mudrost.
Koliko vam je važno poštovanje?
Ajme, ne! Ne mislim da ti to smatraš kulom, ne znam kako ti je to palo na pamet.BoDerek » wrote: Pa ako poslije važno u društvu prepričavaju kako su neku babu poslali u pm, to znači da to smatraju vlastitim kulom.
Ili misliš da ja to smtram kulom? Sačuvaj bože.
Gle, ima svakakvih ljudi, s različitim problemima i poteškoćama u komunikaciji i socijalizaciji i svi se oni na svoj način nose s time. Neki ne znaju bolje. To ne znači da odobravam takav način, samo objašnjavam zašto je tako.
Imaš ljudi koji (karikiram) imaju fond od sto riječi i znaju da neće moći neki nesporazum npr. na cesti, u prometu, riješiti mirno, s tih 100 riječi, ali primjena sile, pičkaranje pa i prijetnje su njihov način. Njihova oruđa i oružja u obrani vlastitog integriteta, jer se i u nekim bezazlenim situacijama osjećaju napadnuto. Ne zato jer bi zaista bili napadnuti nego zato što ne znaju izlaz iz toga ma kako jednostavan bio.
I da, kod takvih ljudi, jednostavnih struktura, se također ne radi o nepoštovanju onog drugog.
Samo ne znaju bolje.
Ne kažem da treba pri susretu s takvim provesti neku ovlaš psihoterapiju i imati razumijevanja za svijet i svemir i svačije probleme, samo da ga ne treba uzimati preozbiljno.
Koliko sam nadrobila.
Volim ostavit dobar dojam i volim da i drugi ostave na mene dobar dojam. Vazna mi je intereakcija s ljudima, sto ih bolje poznajem, osjecam se opustenije i dozvolim si slobodnije ponasanje nego sto bih s nekim s kim nisam bliska. Lijepo mi je kad se drugi osjecaju ugodnije radi onog sto sam rekla/ napravila bez obzira o kome se radi.Tea Tree » wrote:Ovo već ulazi u pitanja ega. Kad želimo ostaviti lijep dojam i ponašati se na način da se onaj drugi zbog nas osjeća ugodnije, onda to nije zbog onog drugog nego zbog nas samih. Jer ljudi vole misliti o sebi kako su super i vole da netko pomisli za njih (posebno prvi dojam kod nepoznate osobe): jao, kako je on/ona divan, ljubazan i pažljiv!
Nešto slično sam napisala prije par stranica. Radi se o vlastitom osjećaju zadovoljstva zbog spoznaje da smo na nekoga ostavili dobar dojam . Međutim, to je egotrip i govno, a ne poštovanje.
Ne znam je li to postovanje, egotrip ili nevrijedna stvar, ali medjuljudski odnosi bi bili ugodniji da se svi ponasaju tako. Pa cak i ako je i samo zbog ega, neka bude.
Inace, uglavnom se trudim postovati pravila, mislim da su pravila dobra za uspjesno funkcioniranje drustva. Ne mogu uvijek odgovarati svima ali ni nisu pravljena radi pojedinaca nego radi boljitka vecine.
I placam kazne kad ih prekrsim i ako me ulove u prebrzoj voznji.
Ljude postujem dok ne dokazu suprotno. Nakon toga ne mislim o njima.
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Jok. Mogu, eventualno, poštovat njegov rad. Al nekog takvog, ko jelte personu, ne mogu poštovat. Ne njega samog, ne ako tuče raju.Tea Tree » wrote: Uzmi izmišljeni primjer nekog čovjeka, pisca, napisao divote i krasote, dobio razne književne nagrade. Otkrije se da je isti čovjek manijak koji prebija ženu.
Dolazi li sad ovdje ona: da, on je idiot, ali ga poštujem zbog njegovog rada. Ili kako to ide?
Nije poštovanje sveobuhvatna kategorija. Nekog moš poštovat radi truda, nekog radi pameti, nekog jer ultra-dobro koka sličice. Al ako u međuvremenu buši djeci gume na biciklu, džaba mu kokanje.
Jašta, a altruizam je tu baš iznimka od sveg drugog. Jer poznato je da ljudi i vole i mrze, ma i ubijaju, radi drugih. Nikad radi sebe, nema šamse. Ae.Hekatonhir wrote:Ljudi su rijetko kad altruisti iz pravog razloga, da bi se drugi osjećali bolje. Mnogo češće, ako ne i uvijek, altruisti su da bi se oni osjećali bolje.
To što u konačnici radiš nešto zbog sebe, ne umanjuje vrijednost tog nečeg.Hekatonhir » wrote:Ne muči me. Takav je svijet, s tim sam se odavno pomirio.
Želim biti što bolja osoba, i kad mi to polazi za rukom, sretna sam. Da, dobra sam iz sebičnih razloga. Zar bi bilo bolje da nekome učinim dobro, a sama sam nakon toga nesretna?? Poanta je da je što više ljudi sretno
Ne, nego zato što se ne želiš ponašati kao kreten i ne želiš da svi misle o tebi da si kreten. Ono, vlastita reputacija u vlastitim očima i u očima drugih.BoDerek » wrote: ahhah o jebemu pa šta ne mogu poštovat ljudske osjećaje??? O tome se radi. O ljudskim osjećajima!!! Ne želim da se prema ljudima ponašam kao kreten, jer mi je stalo da se i oni dobro osjećaju!!!
A, ne zato da bi se drugi dobro osjećali.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 832 times
- Been thanked: 1579 times
Ponavljam, to je empatija.BoDerek » wrote: ahhah o jebemu pa šta ne mogu poštovat ljudske osjećaje??? O tome se radi. O ljudskim osjećajima!!! Ne želim da se prema ljudima ponašam kao kreten, jer mi je stalo da se i oni dobro osjećaju!!!
nina williams wrote: Jašta, a altruizam je tu baš iznimka od sveg drugog. Jer poznato je da ljudi i vole i mrze, ma i ubijaju, radi drugih. Nikad radi sebe, nema šamse. Ae.
Joj, divna si.
Potpisi su za budale.
Ja ne bih to nazvala empatijom.Hekatonhir » wrote:Ponavljam, to je empatija.
Nego, ako je to empatija, kako ti stojiš s empatijom inače? Budući si reko da te boli kita za strance
Ja ne plaćam, uvijek prigovaram, žalim se dovraga i bestraga, i nikad ne prođem gore od one kazne što mi je policajac napisao na licu mjesta. Sud ima mogućnost izreći ti kaznu ispod zakonskog minimuma, a policajac nema.
Što htjedoh reći? Poštujem mogućnosti koje mi zakon daje, odnosno mogućnost prigovora, žalbe, iznošenja svoje obrane pred prekršajnim sudom.
Ali ne pričamo o tome, jebo ga _ _ _ _ krvavi!
A gle, jebiga šta ti god ja rekla, ti ćeš reć da je to zato da bi sama sebi bila supač. Jebiga, nije samo to u pitanju. A ti reci da serem ili da sam luda.Tea Tree » wrote: Ne, nego zato što se ne želiš ponašati kao kreten i ne želiš da svi misle o tebi da si kreten. Ono, vlastita reputacija u vlastitim očima i u očima drugih.
A, ne zato da bi se drugi dobro osjećali.
Dobro, ti radiš dobro drugima jer su ti dragi nepoznati ljudi i svejedno ti je što će oni misliti nešto lijepo o tebi jer si ti bila super prema njima, jer ih više nikada nećeš vidjeti. I loše se osjećaš ako se otreseš na nekoga nepoznatog, zbog njega, ne zbog sebe, baš te briga za tebe. Dobro.BoDerek » wrote: A gle, jebiga šta ti god ja rekla, ti ćeš reć da je to zato da bi sama sebi bila supač. Jebiga, nije samo to u pitanju. A ti reci da serem ili da sam luda.
Što je poštovanje? Ja to pokušavam utvrditi već, evo ne znam ni na kojoj smo stranici. Toga, očigledno nema, to je samo floskula koja obuhvaća nekoliko značenja, a ovisno o situaciji, neka značenja su izražena manje, neka više.
Tako bi poštovanje zapravo bilo spoj pristojnosti, divljenja, privrženosti i još ponečeg.
Jel' to to?
S time da je ponekad izraženija pristojnost, ponekad divljenje itd. kako kada i u kojoj situaciji.
Disklejmer za svaki slučaj: Ovo nije moja definicija poštovanja, ovo je nešto ukratko od ovih nekoliko stranica cušpajza, iz kojih ja pokušavam saznati što je poštovanje.
Ovo se ne treba shvatiti kao da sam ja takva, već da tomu težim i rado bih da tomu ostali teže.Tea Tree » wrote: Dobro, ti radiš dobro drugima jer su ti dragi nepoznati ljudi i svejedno ti je što će oni misliti nešto lijepo o tebi jer si ti bila super prema njima, jer ih više nikada nećeš vidjeti. I loše se osjećaš ako se otreseš na nekoga nepoznatog, zbog njega, ne zbog sebe, baš te briga za tebe. Dobro.
A sve to što si navela meni je znak poštovanja prema drugom čovjeku.
A kako se definira poštovanje, i što ono stvarno jest prepuštam pametnijima da odgovore
To je ok, ako imas pravo na zakonsko manevriranje mozes ga iskoristiti.Tea Tree » wrote: Ja ne plaćam, uvijek prigovaram, žalim se dovraga i bestraga, i nikad ne prođem gore od one kazne što mi je policajac napisao na licu mjesta. Sud ima mogućnost izreći ti kaznu ispod zakonskog minimuma, a policajac nema.
Što htjedoh reći? Poštujem mogućnosti koje mi zakon daje, odnosno mogućnost prigovora, žalbe, iznošenja svoje obrane pred prekršajnim sudom.
Ali ne pričamo o tome, jebo ga _ _ _ _ krvavi!
Ali ja sam mislila i na uvodni post, ovo je topic namjenjen ozbiljnosti, nespamanju, nechatu. Nema zakonske kazne za krsenje, ajmo rec, tog propisa, ono sto nekog moze voditi je njegov osobni osjecaj postovanja prema temi i ljudima koji pisu.
Takav osobni osjecaj treba imati u svakodnevnom zivotu, nazivanje tog osjecaja egom, tastinom, zeljom za samodopadanjem ili altruizmom je manje vazno od djelotvornosti.
Nije.Bara huda » wrote: Takav osobni osjecaj treba imati u svakodnevnom zivotu, nazivanje tog osjecaja egom, tastinom, zeljom za samodopadanjem ili altruizmom je manje vazno od djelotvornosti.
Vanjske manifestacije, poput pristojnosti, ovise o onom iznutra. Itekako je važno i to iznutra, a ne samo ono djelotvorno vanjsko; jer na temelju toga iznutra možeš zaključiti nešto o budućnosti.
Ako je netko pristojan upravo *zbog* ega, onda će u nekoj situaciji jednako lako zbog ega biti i nepristojan. Naime ako mu ego bude tako diktirao. U svakom slučaju, meni je baš obrnuto: vanjske manifestacije (osim ako nisu ekstremne, tipa nasilje itd) manje su mi bitne od onog unutrašnjeg. Dakako, problemčić s ovim unutrašnjim jest taj što ga je teško znati; vidljive manifestacije su pak očite.
- Stitch
- Head Honcho
Uopće nije riječ o tome kako bi ti to nazvala, govorim ti što određeni pojam znači. Evo, empatija. Evo, i poštovanje.BoDerek » wrote: Ja ne bih to nazvala empatijom.
Nego, ako je to empatija, kako ti stojiš s empatijom inače? Budući si reko da te boli kita za strance
A s empatijom stojim jako dobro, hvala.
Potpisi su za budale.
Možda, ali možda i neće. Zavisi koliko se može kontrolirati.nodens » wrote: Ako je netko pristojan upravo *zbog* ega, onda će u nekoj situaciji jednako lako zbog ega biti i nepristojan. Naime ako mu ego bude tako diktirao. U svakom slučaju, meni je baš obrnuto: vanjske manifestacije (osim ako nisu ekstremne, tipa nasilje itd) manje su mi bitne od onog unutrašnjeg. Dakako, problemčić s ovim unutrašnjim jest taj što ga je teško znati; vidljive manifestacije su pak očite.
Tamo je na trkeljanju Beta spominjala rad u službi za korisnike nekog telekoma. Ja vjerujem da bi ti ljudi imali razloga javljati se na poziv: šta hoćeš više?!!!!
Kontroliraju se, obzirom bi dobili otkaz da se tako javljaju.
Što su vremena crnja, što je više ljudi prisiljeno raditi takve poslove, to će veći broj ljudi silom prilika "uvježbati" samokontrolu. I onda će moći i izvan radnog mjesta biti naizgled ljubazni prema nekome koga bi najrađe izmlatili i mislit će nešto potpuno drugo od onog što govore. Zbog naučene samokontrole.
Ovo prvo se zove pristojnost, a drugo ljubaznost - ni jedno ni drugo ne mora nužno proizlaziti iz poštovanja. Znači, može, ali i ne mora.ex_anais » wrote:Ja sam mislila da je empatija ono kad nekoga saslušaš s razumijevanjem i uživiš se u njegov problem, a ne kad ga pozdraviš na ulici ljubaznim tonom ili mu poneseš vrećice.
Pa da, kontroliraju se zato što im je to nužno za posao.Tea Tree » wrote: Možda, ali možda i neće. Zavisi koliko se može kontrolirati.
Tamo je na trkeljanju Beta spominjala rad u službi za korisnike nekog telekoma. Ja vjerujem da bi ti ljudi imali razloga javljati se na poziv: šta hoćeš više?!!!!
Kontroliraju se, obzirom bi dobili otkaz da se tako javljaju.
Pa da. To i jest poanta, teško onda da takvu pristojnost ili ljubaznost možeš nazvati 'poštovanjem'.Tea Tree » wrote:Što su vremena crnja, što je više ljudi prisiljeno raditi takve poslove, to će veći broj ljudi silom prilika "uvježbati" samokontrolu. I onda će moći i izvan radnog mjesta biti naizgled ljubazni prema nekome koga bi najrađe izmlatili i mislit će nešto potpuno drugo od onog što govore. Zbog naučene samokontrole.
Pristojnost je naucena, usvojena odgojem i okolinom. Samokontrola sluzi obuzdavanju ega. Oboje cine suzivot s ljudima ljepsim. Volim kad idu ruku pod ruku.nodens » wrote:Nije.![]()
Vanjske manifestacije, poput pristojnosti, ovise o onom iznutra. Itekako je važno i to iznutra, a ne samo ono djelotvorno vanjsko; jer na temelju toga iznutra možeš zaključiti nešto o budućnosti.
Ako je netko pristojan upravo *zbog* ega, onda će u nekoj situaciji jednako lako zbog ega biti i nepristojan. Naime ako mu ego bude tako diktirao. U svakom slučaju, meni je baš obrnuto: vanjske manifestacije (osim ako nisu ekstremne, tipa nasilje itd) manje su mi bitne od onog unutrašnjeg. Dakako, problemčić s ovim unutrašnjim jest taj što ga je teško znati; vidljive manifestacije su pak očite.
Ako je netko dusa od covjeka ali to ne zna pokazati, koja vajda od te dusevnosti?
Ne mislim da je ego lako ukrotiv, pogotovo u ekstremnim situacijama, no u svakodnevnom zivotu bi trebao biti pod kontrolom. Pristojnog ponasanja, ako niceg drugog.
- Stitch
- Head Honcho
Pa i jest tako. Pristojnost je čista pragmatičnost, i jako mi je ružno kad se izjednačuje s nekakvim emotivnim pristupom ljudima. To samo govori o tome koliko su ljudi skloni pod osjećaje trpati svašta. Nije samo poštovanje posrijedi, mogli bismo isto tako uzeti i ljubav kao primjer.ex_anais » wrote:Ja sam mislila da je empatija ono kad nekoga saslušaš s razumijevanjem i uživiš se u njegov problem, a ne kad ga pozdraviš na ulici ljubaznim tonom ili mu poneseš vrećice.
I da se odmah razumijemo, ovo nije cizeliranje radi cizeliranja. Inzistiram na pravom značenju da bismo napokon počeli govoriti o istome. To što ću neku baku uhvatiti pod ruku i pomoći joj da prijeđe ulicu nije poštovanje. Ili što ću čovjeku koji mi dođe uvaliti neke drangulije dok za stolom pijem pivo s frendovima tutnuti 20 kuna u ruku da me ostavi na miru. Mene ne zanimaju njegove igračke, kalendari ili što već prodaje, ne zanima me ni on, na posljetku. Reagiram na to što je gluh, slijep, što skuplja lovu za klince. To je jako daleko od poštovanja. Upravo suprotno - razne prosjake uopće ne poštujem. Ako vidim da je čovjek zdrav i da može raditi, prstom neću mrdnuti da mu pomognem. Prezirem ljude kojima je ime Neću a prezime Ne Mogu.
Potpisi su za budale.
A koja je vajda od onog tko je pristojan samo kad je izračunao da će mu to koristiti?Bara huda » wrote:Pristojnost je naucena, usvojena odgojem i okolinom. Samokontrola sluzi obuzdavanju ega. Oboje cine suzivot s ljudima ljepsim. Volim kad idu ruku pod ruku.![]()
Ako je netko dusa od covjeka ali to ne zna pokazati, koja vajda od te dusevnosti?
Pa gle, nemam ništa *protiv* pristojnog ponašanja. Rekoh, i ja sam jako pristojanBara huda » wrote:Ne mislim da je ego lako ukrotiv, pogotovo u ekstremnim situacijama, no u svakodnevnom zivotu bi trebao biti pod kontrolom. Pristojnog ponasanja, ako niceg drugog.
Ne slažem se. Na temelju pristojnosti i ljubaznosti, pogotovo ako se ne radi o nekom koga si vidio jedanput u životu, nego se svakodnevno osvjedočuješ njegovoj/njenoj pristojnosti i ljubaznosti (ili pak nedostatku iste), može se jako puno toga zaključiti.nodens » wrote:A koja je vajda od onog tko je pristojan samo kad je izračunao da će mu to koristiti?![]()
Pa gle, nemam ništa *protiv* pristojnog ponašanja. Rekoh, i ja sam jako pristojan- nego samo kažem, ne možeš na temelju puke pristojnosti nešto 'dublje' zaključiti, jer ima mnoštvo različitih 'izvora' te pristojnosti.
Inače, ja sam osobito osjetljiva na one koji su selektivno pristojni i ljubazni. I na osnovu toga se može puno toga zaključiti.Uglavnom lošega.
Nek(v)arljiva.
- Stitch
- Head Honcho
Točno. Oni koji su osjetljivi prema gore, a neosjetljivi prema dolje obične su nule. Šefa će pozdraviti, a portiru pljucnuti na pult.
Potpisi su za budale.
Kako ćeš znati da je netko selektivno pristojan?kukuriku » wrote: Ne slažem se. Na temelju pristojnosti i ljubaznosti, pogotovo ako se ne radi o nekom koga si vidio jedanput u životu, nego se svakodnevno osvjedočuješ njegovoj/njenoj pristojnosti i ljubaznosti (ili pak nedostatku iste), može se jako puno toga zaključiti.
Inače, ja sam osobito osjetljiva na one koji su selektivno pristojni i ljubazni. I na osnovu toga se može puno toga zaključiti.Uglavnom lošega.
Npr. ako je neki lik uvijek pristojan prema tebi, i prema drugima, ako si ti u blizini. Kako znaš da nije nepristojan prema nekim npr. nepoznatim ljudima u okolnostima za koje ti nećeš znati?
No dobro, recimo da se mogu složiti da ako nekog znaš više godina i uvijek je konzistentno pristojan u svim okolnostima, a često ga višaš, da se *nešto* (pozitivno, npr.) iz toga može zaključiti. Ipak, stječem dojam da ljudi u principu mnogo 'brže' dođu do zaključka da je netko 'pristojan'. Ono, primjerice, nakon što se u tri navrata osvjedoče da je tako.
-
- Information
-